Neevropska izjava hrvatske predsjednice

Ivica Dačić je rekao da ograde nisu evropski odgovor (Al Jazeera)

Potpredsjednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić kazao je kako izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da će Zagreb morati postaviti ogradu na granici sa Srbijom nije evropska.

“Evropska unija je više puta rekla da podizanje ograda i zidova na granicama nisu evropski odgovor“, prokomentirao je za Dačić za beogradski list Danas izjavu hrvatske predsjednice da će Hrvatska morati postaviti ogradu na svoju granicu da bi se zaštitila od priliva izbjeglica.

Upitan kako komentira različite poruke koje dolaze iz Hrvatske, s obzirom na to da je premijer Hrvatske Zoran Milanović samo dan prije izjave hrvatske predsjednice rekao da ta država neće graditi zidove i podizati ograde, Dačić je odbio odgovoriti na to pitanje.

“To su njihovi unutrašnji odnosi”, zaključuje Dačić.

Hrvatska predsjednica izjavila je da će toj državi u budućnosti biti potrebna “nekakva ograda” na granici.

Dugogodišnja kriza

“Voljela bih da to izbjegnemo, međutim, u budućnosti ne vidim kako se drugačije zaštititi”, rekla je ona za zagrebački Jutarnji list.

Ona je izjavila da je Hrvatska jasno rekla da neće primiti ekonomske migrante.

Istakla je, također, da će izbjeglički val tokom zime malo usporiti, i to isključivo zbog vremenskih prilika.

Međutim, konstatirala je da se Evropa suočava s dugogodišnjom krizom.

Na pitanje šta će se desiti ako se obistine najave da Njemačka više neće primati izbjeglice, predsjednica Hrvatske je istakla da upravo to pitanje ona od početka izbjegličke krize postavlja Vladi.

“Kako namjeravaju zaštititi naše granice od nekontroliranog priljeva tisuća ljudi, koji, u tom slučaju, neće imati gdje dalje ići? Moja dužnost je štititi stabilnost države i brinuti o nacionalnoj sigurnosti”, zaključila je hrvatska predsjednica.

Izvor: Agencije