Neimaština brine Crnogorce uoči izbora

Sedmicu uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, građani ocjenjuju da je život u toj zemlji prosječan ili loš.

Kao najveće probleme vide siromaštvo, nezaposlenost i poskupljenja, javlja iz Podgorice reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Analitičari kažu da će nakon izbora, najveći izazovi za vlast biti javni dug i deficit u državnoj blagajni.

“Najveći problem je opšta nemaština. Statistika kaže da je prosječna crnogorska zarada 480, a minimalna potrošačka korpa 795 eura – gotovo duplo veća”, izvijestila je Marinović.

Status penzionera

“Takva računica posebno pogađa penzionere. Njih 30.000 živi sa manje od 180 eura mjesečno.

“Pogledajte pojedine penzionere –  kupuje jednu papriku, jedan paradajz, mrvice sira da traži kada se proda sir, voće su zaboravili kako izgleda … Kako možemo da kažemo da se dobro živi? Ne živi”, kaže penzioner Budo.

Ne treba zaboraviti ni brojna poskupljenja, prije svega goriva, struje i hrane, kao i nove poreze na mobilne telefone, kablovsku televiziju i električna brojila.

“Sve je evropsko, sve je svjetsko, čak i te cijene, čak i ta poskupljenja. Mislim da u svijetu nema, da to nije zabilježeno  da takav standard imaju građani u jednoj maloj zemlji, da su takve cijene a takva mizerna primanja”, kaže Vuko, stanovnik Podgorice.

Dejan Milovac iz nevladine organizacije MANS smatra da direktna odgovornost leži u Vladi Crne Gore i njenoj nespremnosti da zaštiti građane i svaku porodicu “na isti način kao što štiti tzv. strateške partnere što su dovedeni u Crnu Goru da bi unaprijedili sve te servise koji se pružaju građanima”.

Nezaposleni i blokirana preduzeća

U zemlji je i najmanje 30.000 nezaposlenih, a četvrtina preduzeća je blokirana, no, analize pokazuju da ekonomija bilježi rast od 0,3 posto.

“To nije dovoljno da podrži ono što su naši zahtjevi u javnoj potrošnji. Bilo bi dovoljno da naša javna potrošnja nije tolika podrška onim privrednim subjektima koji realno ne bi trebali da dobiju nikakvu podršku iz budžeta”, smatra ekonomska analitičarka Mila Kasalica.

Crnogorski bruto društveni proizvod (BDP) u 2011. iznosio je 3, 2 milijarde eura, što je po glavi stanovnika oko 5200 eura.

Dok Vlada za ovu godinu projektuje rast od 0,5 posto, prognoze Međunarodnog monetarnog fonda ukazuju da ekonomija u 2012. neće rasti.

“Jedan od najvećih problema koji čeka novu Vladu nakon izbora je javni dug države”, kazala je Marinović.

“On je krajem juna iznosio preko milijardu i 600 miliona eura – što je blizu polovine BDP-a. Ništa manji problem je i deficit budžeta, koji je mahom zbog preuzimanja dugova Kombinata aluminijuma za prva četiri mjeseca prešao 80 miliona.”

Izvor: Al Jazeera