Neisplatom regresa raste trošak Hrvatske

Regres, naknada za korištenje godišnjeg odmora, trebao bi biti isplaćen na račune 180.000 zaposlenih u javnim službama u Hrvatskoj. No to se, čini se, neće dogoditi. Zbog neisplate država bi mogla ostati bez približno 40 miliona eura, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Školska godina je završila, ali učitelji i nastavnici još imaju posla. Osim sa školskom papirologijom, ovo će se ljeto, čini se, baviti i tužbama.

Razlog za to je neisplata 165 eura regresa, koji su kolektivnim ugovorom, za sve zaposlenike javnih službi, dogovorili s državom. 

„Mi tražimo samo ono što smo zajedno s njima dogovorili, a na kraju, što bi rekli, ostanete kratkih rukava. Jeste ljeto, ali mi ne mislimo nositi kratke rukave“, kaže Ariana Bogner Boroš, profesorica matematike.

Pitanje bez odgovora

No, kratkih rukava nisu ostale kolege iz zdravstva – isplate u zavodima i bolnicama krenule su prije desetak dana.

Zašto država u nekim javnim sektorima isplaćuje regres, a u nekima ne, odgovora nema. To je pravo sa sindikatima javnih službi 2013. dogovorio Zoran Milanović a onda, samo godinu kasnije, zakonom obustavilo isplatu.

Ustavni sud sporni je zakon na kraju suspendirao, što znači da još aktuelna Vlada HDZ-a i MOST-a – nema izbora.  No, da nije imala ni namjere isplatiti dodatak za korištenje godišnjeg odmora – bilo jasno još u martu.

Više u videosnimku….

Izvor: Al Jazeera