Neizvjesna sudbina sirijskih izbjeglica

Blizu šest i po miliona interno raseljenih osoba je u Siriji. Mnogi su našli smještaj u školama i velikim dvoranama u sigurnijim krajevima zemlje. To sada predstavlja problem, jer moraju napustiti škole zbog početka nove školske godine.

Volonteri u naselju Zakiya, u blizini Damska, u utrci su s vremenom kako bi u školskom dvorištu što prije završili gradnju alternativnih smještaja za izbjeglice koje su trenutno u učionicama.

“Nemamo dovoljan broj učionica za održavanje nastave. Imamo mnogo raseljenih osoba koje trenutno borave u ovim školama. Moramo im osigurati drugi smještaj. Stoga gradimo ove sobe”, kaže jedan od volontera.

Školske učionice u mnogim sigurnijim gradovima prepune su izbjeglica, koje žive u katastrofalnim uvjetima. Zato im mještani pokušavaju pomoći koliko mogu.

Nemaju gdje otići

“Nemamo odjeće i pokrivača. Devetero nas živi u ovoj prostoriji. Uskoro će početi nastava u školama. Nemamo gdje otići odavde”, kaže jedan od izbjeglica.

Situacija je mnogo teža nego što izgleda. Izbjeglice nisu samo zauzele učionice, nego i sve prostorije škole – prostor koji je prijeko potreban učenicima.

U Siriji se nalazi blizu 6,5 miliona interno raseljenih osoba, a oko 50 posto njih su djeca. Od kako je počela antivladina revolucija, koja se pretvorila u rat, poginulo je blizu 200.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera