Neizvjestan drugi škotski referendum

Na prvom referendumu 2014. godine 55 posto izašlih birača usprotivilo se nezavisnosti Škotske (EPA)

Nemoguće je provesti zakonit i obavezujući referendum o nezavisnosti Škotske u roku koji traži škotska premijerka Nicola Sturgeon, poručio je u srijedu britanski ministar za Škotsku David Mundell.

Sturgeon je u ponedjeljak najavila da će naredne sedmice zatražiti dopuštenje Parlamenta Škotske za raspisivanje drugog referenduma o nezavisnosti od Velike Britanije, a najbolje razdoblje za izjašnjavanje bilo bi krajem 2018. ili početkom 2019. godine.

“U roku koji je predložila Sturgeon ljudi ne bi mogli dobro sagledati stvari i, u skladu s tim, to ne bi bio zakonit, pošten i obavezujući referendum”, rekao je Mundell listu Herald.

Škoti su se sa 62 posto izjasnili za ostanak u Evropskoj uniji na referendumu o Brexitu u junu 2016. godine, nasuprot ostatku Britanaca, kojih je 52 posto glasalo za izlazak.

May protiv drugog referenduma

Najpogodnije vrijeme za referendum o škotskoj nezavisnosti bila bi jesen 2018. ili proljeće 2019. godine, smatra Sturgeon, zato što u tom razdoblju Velika Britanija još ne bi napustila EU, ali bi mnogi uvjeti Brexita već bili poznati.

Ako Parlament Škotske podrži njen plan početka razgovora o referendumu s vladom Therese May, tada će May to morati iznijeti pred Britanski parlament.

May se ranije usprotivila održavanju drugog referenduma o nezavisnosti Škotske.

Na prvom referendumu 2014. godine 55 posto izašlih birača usprotivilo se nezavisnosti Škotske.

Izvor: Agencije