Neki Kubanci ne žele konzulat na Floridi

Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Kube osjetno su se poboljšali tokom protekle godine. U glavnom gradu SAD-a Washingtonu ponovo je otvorena kubanska ambasada.

Međutim, brojni naturalizovani Kubanci na Floridi protive se ideji otvaranja konzulata u Miamiju.

Normalizacija odnosa Kube i SAD-a počela je prije više od godinu. Ipak, za veliki dio brojne zajednice naturaliziranih Kubanaca do toga nikad nije ni trebalo doći.

Bilo je nagovještaja da bi Kuba mogla otvoriti konzulat u Miamiju, ali se ta ideja nije svima svidjela.

Gradonačelnik Miamija Tomas Regaldo kaže kako bi to dodatno uzburkalo strasti i možda predstavljalo sigurnosni rizik.

„To bi bila tragedija, jer u našoj zajednici još nisu svima zacijelile rane i neki se tome žestoko protive“, rekao je Tomas Regaldo.

Kubanska zastava vijori se iznad ponovo otvorene ambasade u Washingtonu. Slijedeći logičan korak bio bi otvaranje konzulata na Floridi, gdje živi više od milion naturaliziranih Kubanaca.

„Nisu svi predstavnici gradskih vlasti u Miamiju protiv otvaranja konzulata, ali neki predstavnici lokalne zajednice mogli bi se tome protiviti. S druge strane, u Tampi, gradu u kojem živi značajan broj Kubanaca, mnogo su otvoreniji za promjene“, javlja reporter Al Jazeere Andy Gallacher.

Nisu svi protiv

Poduzetnik Yanko Maceda u Sjedinjene Američke Države došao je kao mladić. Kaže kako bi otvaranje konzulata donijelo brojne pogodnosti.

„Na koga će to imati pozitivan učinak? Pa na naš narod koji živi na Kubi. Mi u Tampi mislimo da je ova promjena dobra za sve. Konzulat bi se mogao otvoriti u Tampi“, kazao je Yanko Maceda, Tabanero Cigars.

S druge strane zaljeva, gradonačelnik Saint Petersburga Rick Kriseman, upravo se vratio s druge posjete Kubi. Za razliku od svog kolege iz Miamija, on aktivno podržava ideju otvaranja konzulata.

„Imamo toliko toga zajedničkog, posebno s Havanom. Nadamo se da će se ljudi ovdje osjećati izuzetno ugodno i dobrodošlo, navodi gradonačelnik Saint Petersburga na Floridi.

Moralo je proći više od 50 godina da Kuba i SAD ponovno uspostave diplomatske veze mada su napetosti i dalje prisutne. Ne zna se gdje će konzulat biti otvoren, ali čini se da ima i drugih opcija, osim Miamija.

Izvor: Al Jazeera