Nekoliko decenija za obnovu Arhiva BiH

Uz pomoć donacije Češke razvojne agencije, obnovit će se dio građe Arhiva BiH.

Dio dragocjenih historijskih zapisa nepovratno je uništen u neredima 7. februara 2014. Oštećeni dio arhiva bit će obnovljen sredstvima u iznosu 150 hiljada eura.

Zbog sigurnosnog propusta, u neredima u februaru 2014. zapaljena je zgrada Predsjedništva BIH, u kojoj se nalazi i državni arhiv.

Mjesecima kasnije, neadekvatno pohranjeni stari dokumenti u 600 do 700 kutija nalazili su se po hodnicima i drugim prostorijama iste zgrade.

” U ovom depou bila je građa iz predaustrougarskoga razdoblja, zbirka poklona i otkupa, bilo je dosta građe iz Ministarstva financija iz Austrougarske, a nešto je bilo i iz razdoblja Drugoga svjetskoga rata”, kazao je Šimun Novaković iz Arhiva BiH.

Restauracija historijskih dokumenata

Međutim, zahvaljujući stranim donacijama, dio građe pokušava se restaurirati.

Najizdašnija bila je iz Turske, a sada pomaže i Češka razvojna agencija. Arhiv Bosne i Hercegovine, tako bi uskoro trebao dobiti opremu za  laboratoriju. Dio zaposlenika već je završio edukaciju.

“Izgoreni dijelovi mogu se nadomjestiti analoškim papirom, različitim metodama, japanskim papirom, i papir se mora deacidificirati. On je sada u kiselom stanju. Tim metodama to se može prilično lijepo uraditi”, kaže restauratorica Kristina Trogrlić.

Češka donacija od 150 hiljada eura podrazumijeva i nabavku vakumskih i svjetlosnih stolova, te stroja za deacidifikaciju. Tako bi barem dio vrijednih povijesnih spisa mogao biti spašen.

“Nabavljač je već odabran, tako da pretpostavljam da bi u nadolazećim sedmicama, ili mjesec ili dva, ista oprema trebala stići”, kaže Michael Kaplan iz Češke razvojne agencije.

Reporter Al Jazeere Marin Veršić javlja da Arhiv BiH zapošljava 20 osoba, od kojih su dvije zadužene za restauraciju oštećene građe.

“Ističu da će im biti potrebno nekoliko desetljeća za takozvano liječenje povijesnih dokumenata”, javlja Veršić.

Izvor: Al Jazeera