Nekoliko evropskih zemalja pozvalo ruske ambasadore

Članice Evropske unije u petak su se saglasile da preduzmu dodatne kaznene mjere protiv Rusije (Reuters)

Ruski ambasadori u Poljskoj, Latviji, Litvaniji i Estoniji pozvani su u ministarstva vanjskih poslova tih zemalja u ponedjeljak, prenose ruske novinske agencije.

RIA Novosti poziva se na glasnogovornika ruske ambasade u Poljskoj i predstavnika ambasade u Litvaniji, a TASS se pozvao na neimenovane diplomatske izvore. Agencije ne navode razloge za te pozive.

Evropska unija povukla je svog ambasadora iz Moskve u znak solidarnosti s Britanijom nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, koji su u kritičnom stanju u bolnici otkad su pronađeni bez svijesti na klupi u Salisburyju 4. marta.

Članice Evropske unije u petak su se saglasile da preduzmu dodatne kaznene mjere protiv Rusije, koju krive za taj napad, kao i SAD, podsjeća agencija Hina.

Američki predsjednik Donald Trump razmišlja o izgonu nekih ruskih diplomata iz SAD-a u znak solidarnosti s Britanijom u vezi sa slučajem trovanja bivšeg ruskog dvostrukog špijuna u Engleskoj, objavili su neimenovani izvori u nedjelju.

Konačna odluka mogla bi zavisiti i od toga kako će evropske prijestonice odgovoriti na napad nervnim agensom, rekao je izvor.

Njegova odluka mogla bi biti objavljena već u ponedjeljak.

Glasnogovornik Kremlja rekao je u ponedjeljak da nema zvaničnih informacija o tome, dodajući da će odgovor Rusije SAD-u biti proporcionalan.

London pozdravio mjere Evropskog vijeća

U međuvremenu, Velika Britanija pozdravila je podršku koju je dobila na samitu Evropskog vijeća od drugih država članica Evropske unije zbog napada na bivšeg ruskog špijuna.

Na tim je zemljama da odluče hoće li preduzeti daljnje korake protiv Moskve, izjavio je danas glasnogovornik britanske premijerke Therese May.

“Vidjeli ste na Evropskom vijeću veoma pozitivan odgovor naših partnera, koji su rekli da se slažu s procjenom Velike Britanije”, rekao je glasnogovornik, prenio je Reuters.

Britanski ministar odbrane Gavin Williamson rekao je da je ujedinjen stav svijeta prema slučaju trovanja bivšeg špijuna snažna poruka predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

“Predsjednik Putin želio je napraviti razdor između Velike Britanije i njenih saveznika i pokazati da smo usamljeni u svom stavu. Činjenica je da su sve zemlje NATO-a i Evropske unije podržale Veliku Britaniju. Mislim da je to najbolji odgovor koji smo mogli dati”, rekao je Williamson, prenosi Reuters.

U Moskvu su se 20. marta vratila 23 ruska diplomata protjerana iz Velike Britanije zbog spora koji je izbio nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove kćerke u Engleskoj.

Rusija je uzvratila istom mjerom i naredila protjerivanje 23 britanska diplomata, prenijela je agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka pronađeni su 4. marta bez svijesti na klupi u Salisburyju i prebačeni su u bolnicu u kritičnom stanju.

Utvrđeno je da su otrovani nervnim agensom “Novičokom”, a Velika Britanija optužila je Rusiju da je umiješana u njihovo trovanje, ali za to nije pružila nijedan dokaz.

Rusija je te navode demantovala.

Izvor: Agencije