Nema drugog osumnjičenog za napad u Denveru

Policija u Aurori kod Denvera, u američkoj državi Colorado, saopćila je da su netačne informacije da je druga osoba pomogla Jamesu Holmesu (24) da organizira pucnjavu na premijeri novog filma o Batmanu Uspon mračnog viteza, u kojoj je ubio 12, a ranio skoro 60 ljudi.

“U medijima je bilo više nepotvrđenih i netačnih informacija o drugom osumnjičenom. O tome možemo reći sljedeće: jedan Holmesov saradnik je ispitan i nemamo razloga da smatramo da je umiješan”, navela je glasnogovornica policije Cassidee Carlson.

Ona je rekla da za sada neće biti objavljeni drugi detalji istrage, prenosi AFP.

Posjeta Obame

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju će posjetiti Auroru, gdje će se sastati s porodicama žrtava pokolja u kinu u petak, saopćila je Bijela kuća.

Obama, koji će tokom trodnevne turneje, od ponedjeljka do srijede, posjetiti zapad Sjedinjenih Država, već će u nedjelju poslije podne otputovati u Auroru, gdje će se “sastati s porodicama žrtava pokolja i s čelnicima mjesnih vlasti”, piše u saopćenju ureda američkog predsjednika.

Američka policija objavila je da je Holmesov stan očišćen od eksplozivnih naprava u subotu navečer.

Istovremeno su objavljena imena žrtava, uključujući šestogodišnju djevojčicu, čija je majka ranjena u pucnjavi.

Bdijenje za žrtve

Oko 200 ljudi okupilo se u petak navečer na parkingu preko puta kina gdje je napadač otvorio vatru na ponoćnoj projekciji filma.

Motiv zločina koji je potresao SAD još nije poznat, ali se sumnja da je na Holmesa moglo utjecati nasilje u filmovima, uključujući najnoviji film o Batmanu.

Visoki zvaničnik policije New Yorka Raymond Kelly izjavio je da je napadač tokom saslušanja rekao da je on “Joker”, lik koji je neprijatelj Batmana u filmu, i da je ofarbao kosu u crveno, prenosi AP.

Policija u Aurori, međutim, nije htjela potvrditi da je Holmes to izjavio, navodi AP.

Zastave na Bijeloj kući, državnim institucijama, ambasadama i vojnim bazama spuštene su u petak na pola koplja i tako će ostati do 25. jula navečer, a pojačana je i sigurnost u svim većim gradovima u zemlji.

Detalji o napadaču

Holmes se u kinu pojavio pod punom opremom, sa šljemom i gas maskom, naoružan mitraljezom, puškom i pištoljem i mirno se predao poslije masakra, a u ponedjeljak će prvi put biti izveden pred sud.

On je inteligentan i vrijedan pripadnik srednje klase i nema dosje u policiji, osim saobraćajnog prekršaja, navode agencije.

Mediji pišu da su njegovi poznanici rekli da je bio čudan u komunikaciji s ljudima, ali ne u tolikoj mjeri da bi pobudio sumnju da je u stanju izvršiti tako strašan zločin.

Holmes je pohađao doktorske studije iz neuroznanosti na univerzitetu Colorado.

Izvor: Agencije