Nema električnih automobila na cestama BiH

Bosna i Hercegovina proizvodi električne automobile koje će uskoro voziti njemački poštari. No, ima li ih i na cestama istražio je novinar Al Jazeere Emir Nuhanović.

Električna vozila nisu nepoznanica u Bosni i Hercegovini. Čak se tu i proizvode, tačnije u Aleksandrovcu. Vozila iz fabrike Jaksche naći će se na cestama Njemačke.

Miroslav Stolić iz kompanija Jaksche je pojasnio: “Mi u ovom projektu izrađujemo kompletnu spoljašnost i unutrašnjost automobila. Dakle, sve vezano za karoseriju”.

Ali, na bh. cestama situacija je drugačija.

“Stariji mercedes… ne! Opel korsa… ne! Kombi… ne… nova dacija… i to je dizel. Mogli bismo stajati ovdje cijeli dan i brojati automobile, i vjerovatno ne bismo izbrojali nijedno električno”, izvijestio je Nuhanović.

Jedina vozila koje pokreće struja u Bosni i Hercegovini obično su tramvaji ili trolejbusi javnog gradskog  prijevoza, i to samo u Sarajevu. 

Bez pravca

Haris Hadžiavdagić već mnogo godina bavi se prodajom automobila. Kroz razne edukacije i seminare u Evropi upoznao se sa tehnologijom električnih vozila. Pravac je to kojem su se razvijena evropska tržišta uveliko okrenula, za razliku od Bosne i Hercegovine.

Hadžiavdagić, direktor autokuće Autohit, kaže: “Ja mislim da ne idemo ni u jednom pravcu. Mislim da je to kod nas još veoma daleko, prvenstveno zbog naših političara i svega ostalog što vodi infrastrukturu prodaje takvih vozila. “Mi kasnimo nekih sigurno 10 do 15 godina. Ne samo u tom segmentu, nego u svim ostalim segmentima”.

Da se kasni, potvrđuje i činjenica da na državnom, ali ni na nižim nivoima ne postoji nikakva strategija za razvoj tržišta električnih automobila, ali da se počelo razmišljati o tome.

“Izjavu o ovoj veoma značajnoj temi je korisno dati – kad korištenje ove finalne energije u ovu svrhu bude definirano u razvojnim i/ili drugim dokumentima Kantona Sarajevo.”

U dopisu, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo tvrdi da će svoj stav objaviti čim budu imali konkretne dokumente u kojima se definira razvoj tog tržišta i slično.

Osim infrastrukture, problem električnih automobila je i njihova cijena. Kako tvrdi Alen Kulić, inženjer Toyote, tehnologija baterija koje pokreću automobil još je u fazi razvoja.

“Baterije su te koje najskuplje koštaju. Električno vozilo, kao takvo, nije skupo, ali jesu baterije koje ga pokreću. Tehnologija još nije uspjela naći pravo rješenje da se u jedan kvadratni metar smjesti baterija koja će imati autonomiju od 300 kilometara”, pojasnio je Kulić.

Uz prosječnu cijenu od blizu 30.000 eura, nepostojanje državnog interesa, niti infrastrukture za njihovo punjenje, pitanje je kada će se električna vozila naći na cestama ove zemlje.

Izvor: Al Jazeera