Oglasi

Nema osumnjičenih za eksplozije u Zagrebu

Policija isključuje mogućnost da se radi o terorističkom činu nakon dvije eksplozije u dva dana u Zagrebu.

Zagrebačka policija isključila je terorizam kao motiv za dvije eksplozije koje su sinoć i prije dva dana potresle Zagreb, a u istrazi je ispitano više od 100 osoba.

Kako je iz Zagreba javila reporterka Al Jazeere Ivana Brkić, zapadni dio hrvatske prijestolnice protekle noći je bio u policijskom obruču, nakon što je na autobuskoj stanici na Aleji grada Bologne došlo do snažne eksplozije, pri čemu je lakše ozlijeđen 53-godišnji muškarac.

Prije dva dana eksplodirala je naprava i na željezničkoj pruzi u Zagrebu.

Odbačeni navodi o terorizmu

Kako je za Al Jazeeru kazala glasnogovornica hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova Jelena Bikić, policija još uvijek ne može govoriti o povezanosti dvije eksplozije.

Jelena Bikić, glasnogovornica MUP-a

"Naravno, ne možemo to ni isključiti. Čekamo rezultate vještačenja", kazala je ona.

"Mi poduzimamo sve mjere koje su nama zakonom na raspolaganju. Na ulicama Zagreba policija je u punom sastavu", dodala je.

Policija je demantirala navode, objavljene u nekim hrvatskim medijima, da je ozlijeđeni muškarac osumnjičen. Kako je navedeno iz policije, on se nalazi u bolnici pod policijskim nadzorom, a smatra se svjedokom.

Policija je odbacila navode o terorizmu i kazala da se radi o djelima protiv opće sigurnosti, koja su uznemirila javnost i oštetila imovinu.

Pirotehničari, policija i vatrogasci, bili su na terenu cijelu noć. U jutarnjim satima, uviđaj je još trajao. Pregledavao se svaki detalj s mjesta eksplozije, koja je uznemirila građane.

Dojavu o bombi prvi je od jednog građanina dobio Državni centar 112. Nakon što je eksplodirala, ponovno su bili u akciji građani, koji su informirali službe o ozlijeđenoj osobi.

„Čuo sam eksploziju. Ja tu blizu živim, 15 metara dalje. Zatresli su mi se prozori i to je to", kazao je Zagrepčanin Goran.

Brojne tragove i dokaze policija je odnijela, a uviđaj je završio 12 sati nakon incidenta.

Željko Cvrtila o sigurnosnoj situaciji

„Posljedice eksplozije na autobusnoj stanici u zapadnom dijelu Zagreba vidljive su, između ostalog, na potrganoj ogradi i uništenom betonskom zidu", rekla je Brkić.

Očevici su tvrdili da je odjeknuo niz detonacija, no potvrđena je bila samo jedna.

Eksplozija na željezničkoj pruzi

Goran Burušić, načelnik Policijske uprave zagrebačke kazao je da "puno uvjeta mora biti ispunjeno da se radi o terorizmu. U ovom slučaju ne radi se o terorizmu".

U srijedu je eksplodirala naprava na željezničkoj pruzi. U nju je udario teretni voz, a ozlijeđenih nije bilo.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da je zabrinut  zbog ovih događaja.

Direktor sarajevskog Centra za sigurnosne studije kazao je za Al Jazeeru da su sve indicije da se radi o nestabilnoj osobi koja je željela izazvati paniku.

Izvor: Al Jazeera