Nema preživjelih u olupini ruskog aviona

Nema preživjelih u nesreći ruskog putničkog aviona Suhoja, koji se dan ranije sa 47 putnika i članova posade srušio nedaleko od glavnog grada Indonezije, javili su u četvrtak predstavnici ekipa za spašavanje koji su došli do olupine.

“Došli smo do trupa aviona. Pronašli smo tijela poginulih. Nema preživjelih, a evakuacija tijela bi se trebala odvijati u petak”, rekao je glasnogovornik Nacionalne agencije za sigurnost Gagah Prakoso. 

Indonezijski spasioci pronašli su olupinu aviona Suhoj na planini Salak, neaktivnom vulkanu visokom više od 2.100 metara, izvijestila je iz Džakarte novinarka Al Jazeere Step Vaessen.

“Još je nejasno šta je izazvalo nesreću”, rekla je naša dopisnica.

“Sve što znamo jeste da je pilot tražio odobrenje da se spusti sa visine od 3.000 na 1.800 metara malo prije nego što su izgubili kontakt, tako da ostaje pitanje zašto je pilot tražio da se spusti u ovim planinskim područjima, te zašto mu je kontrolni toranj na aerodromu u Džakarti dao odobrenje da to uradi”, dodala je ona.

Istraga o nesreći

Olupina, koja se nalazi na rubu litice na visini od 1.650 metara, opažena je iz helikoptera koji je letio iznad planine u distriktu Bogor blizu Džakarte, rekao je Ali Umri Lubis, član vojnog spasilačkog tima.

Indonezijski predsjednik ranije je održao konferenciju za novinare, gdje je rekao da će biti pokrenuta istraga o uzrocima pada.

Rusija je u četvrtak poslijepodne objavila da je pokrenula istragu o pada putničkog aviona u Indoneziji.

U saopštenju ruske istražne komisije navodi se da će se ispitati “procedure za pripremu letačkog osoblja i tehničko stanje letjelice prije njenog odlaska iz Rusije“.

Glasnogovornik komisije Vladimir Markin je rekao da se trenutno razmatra slanje istražitelja iz generalne forenzičke direkcije u Džakartu, javile su agencije.

Putnici u avionu su bili indonezijski biznismeni, zvaničnici ruske ambasade i novinari. Dimitrij Solodov iz ambasade je rekao da je među putnicima bilo osam Rusa, uključujući pilote i tehničare.

Brojne narudžbe

Putnički avion Superjet 100 proizveden u ruskoj tvornici Suhoj nestao je tokom leta koji je bio dio međunarodne turneje koja je uključivala letove u Kazahstanu, Pakistanu, Mijanmaru, Laosu i Vijetnamu.

Više aviokompanija, među kojima i Aeroflot, već koriste taj avion ili su ga naručile. Indonezijski Kartika Airlines kupio je 15 tih letjelica 2011, a Sky Aviation, drugi indonezijski avioprijevoznik, 12.

Suhoj Superjet 100 s kapacitetom od 68 do 103 putnika razvijen je u saradnji sa Boeingom i italijanskom Finmeccanicom.

Izvor: Al Jazeera i agencije