Nema preživjelih u padu aviona na Sinaju

Francuski stručnjaci bit će poslati u Egipat kako bi pomogli u istrazi pada ruskog putničkog aviona na Sinaju, saopćio je francuski Biro za istrage nesreća ili incidenata u civilnoj avijaciji (BEA).

Dva stručnjaka iz njemačkog Biroa za istrage avionskih nesreća (BFU) trebalo bi, također, da se pridruže istrazi, navodi se u saopštenju BEA. U francuskom timu bit će dva stručnjaka BEA i šest tehničkih specijalista iz korporacije Airbus, proizvođača aviona koji se srušio.

Egipat će u istrazi sarađivati sa ruskim Međudržavnim komitetom za avijaciju (IAC) i ruskom Federalnom agencijom za aviosabraćaj (Rosavijacija), rekao je predstavnik Rosavijacije na sastanku radne grupe vladine komisije, preneo je TAS S.

Ostaci ruskog aviona rasuti po pijesku Sinajskog poluotoka [EPA, AP]


Dvije najveće europske aviokompanije odlučile su obustaviti letove iznad Sinajskog poluotoka dok čekaju na razjašnjenje šta je izazvalo pad ruskog putničkog aviona rano jutros na tom području, kada je poginulo svih 224 putnika i članova posade.

Njemačka aviokompanija Lufthansa i francusko-holandska aviokompanija Air France-KLM odlučile su izbjeći tu oblast iz sigurnosnih razloga, saopćile su glasnogovornice kompanija.

„Donijeli smo odluku da izbjegnemo tu oblast, jer situacija i uzroci pada (ruskog aviona) nisu jasni“, kazala je glasnogovornica Lufthanse, prenosi agencija Reuters.

„Nastavit ćemo izbjegavati tu oblast sve dok ne bude jasno šta je izazvalo pad (aviona).“

Glasnogovornica Air Francea kazala je kako njena kompanija „potvrđuje da je poduzela, iz predostrožnosti, mjere izbjegavanja letova iznad zone Sinaja“.

Avion Airbus A321, ruske aviokompanije Kogalimavia na letu od Sharm el-Sheika do Sankt Peterburga srušio se danas oko 100 kilometara od Ariša u Sjevernom Sinaju.

Rusko Ministarstvo saobraćaja odbacilo je medijske navode da su ruski putnički avion oborili „teroristi“ raketom zemlja-zrak, nakon što je ogranak oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Egiptu na društvenim mrežama preuzeo odgovornost za rušenje ruskog aviona.


Najmlađa žrtva pada ruskog aviona u Egiptu, u kojem su poginule 224 osobe, bila je desetomjesečna beba koja se u avionu nalazila sa roditeljima, prenosi agencija Anadolija.

Aviokompanija Metrojet je objavila imena i godišta svih putnika koji su stradali u padu avionu na Sinajskom poluotoku. Prema posljednjim podacima, najmlađa žrtva nesreće je beba stara 10 mjeseci.

Avion A321, u kojem se nalazilo 224 putnika i članova posade, pao je u subotu ujutru, u Egiptu, na teritoriju poluostrva Sinaj.

Egipatski zvaničnici i ruska ambasada u Kairu su potvrdili da je u padu aviona s ruskim turistima na Sinajskom poluotoku poginulo svih 224 putnika i članova posade. Iz olupine ruskog aviona do sada su izvučena tijela 150 žrtava.

Još uvijek nije poznat uzrok pada aviona, iako su egipatske vlasti isključile mogućnost da je avion oboren. Inače, na tom području pripadnici egipatskih snaga sigurnosti se bore protiv terorista ISIL-a.

Članovi timova za pretragu i spašavanje pronašli su olupinu ruskog putničkog aviona u području Hassana, južno od grada el-Arish, planinskog područja na Sinaju.

Twitter/ FlightRadar24


U ruskom putničkom avionu, koji se u subotu srušio na egipatskom poluotoku Sinaj s 224 putnika i članova posade, nije bilo hrvatskih državljana, doznaje Hina u ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

„Prema za sada dostupnim informacija, nema hrvatskih državljana među stradalima u zrakoplovnoj nesreći“, navodi MVEP.

Ostaci aviona, u kojem su većinom bili ruski građani, pronađeni su nedaleko od zračne luke al-Arish.


Egipatski spasilački timovi čuli su glasove u dijelu ruskog aviona koji se jutros srušio na poluotoku Sinaj, pa se nadaju da još ima preživjelih.

„Postoji još jedan dio aviona sa putnicima i spasilačka ekipa pokušava ući sa nadom da će pronaći preživjele, pošto su čuli bolne glasove ljudi“, naveo je predstavnik vlasti na Sinaju, prenosi agencija Reuters.

Prema posljednjim informacijama pronađeno je petoro poginule djece.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je najdublje saučešće porodicama poginulih u putničkom avionu, prenijele su ruske agencije navode iz Kremlja. Putin je naredio ministrima da smjesta pruže pomoć familijama poginulih.

Ruska Vlada pripremila je tri aviona za spašavanje zbog rušenja ruskog aviona u Egiptu. Hitno je organizirana mobilna radna grupa Vladine komisije za pružanje pomoći prilikom nesretnih slučajeva i katastrofa, prenosi TAS.

Aerodrom u Larnaki na Kipru je saopćio da Airbus A321 kompanije Kogalmavia, poznate također kao MetroJet, nije tražio hitno slijetanje na Kipru.

Egipatsko Ministarstvo civilne avijacije potvrdilo je ranije da se ruski putnički avion srušio na poluotoku Sinaj.

Povodom nekih navoda da je avion ušao na teritoriju Turske, glasnogovornik turske Vlade je saopćio da oni nisu dobili informaciju da je avion ušao u njihov zračni prostor.

Poslije odlaganja potrage, zbog loših vremenskih uvjeta, egipatski spasilački timovi su locirali mjesto pada u oblasti Hassana, koja je 35 kilometara južno od grada Arisha, na mediteranskoj obali Sinaja.


Ruski putnički avion sa više od 200 osoba srušio se danas na egipatskom poluotoku Sinaju, objavio je ured premijera Egipta.

„Ruski civilni avion… pao je u centralnom Sinaju“, stoji u subotnjem saopćenju ureda premijera Sharifa Ismaila.

Egipatski timovi za potragu i spašavanje pronašli su lokaciju gdje se ova letjelica srušila. Riječ je o području Hassana, južno od Arisha na Sinaju, objavilo je Ministarstvo civilne avijacije. Dodaje se kako je avion bio na visini od 9.450 metara kada je nestao sa radara.

Predstavnik službi sigurnosti potvrdio je sa lica mjesta kako je avion potpuno uništen, da bi kasnije pripadnici spasilačkih službi za agenciju Reuters kazali kako su čuli glasove iz jednog dijela aviona.

„Postoji jedan dio letjelice u kojem se nalaze putnici i spasioci još uvijek pokušavaju ući u njega. Nadamo se da ćemo nađi preživjele, naročito nakon što smo čuli povike ljudi unutra“, navodi zvaničnik službi.

Kvar radiostanice

Glavni tužitelj Egipta Nabil Sadek naredio je istragu uzroka nesreće, navodi izvor iz njegovog ureda. Sadek je naredio formiranje tima istražitelja koji trebaju otići na mjesto nesreće i utvrditi šta se desilo.

 

 

Vojni avioni su otkrili olupinu aviona u planinskom području, a 45 vozila hitne pomoći je usmjereno na mjesto nesreće, kako bi odnijela mrtve i povrijeđene, saopćeno je iz egipatske Vlade.

Prema ruskim medijima, prije nestanka s radara ruski je avion tražio slijetanje na najbliži aerodrom. Kako su rekli izvori u međunarodnoj zračnoj luci u Kairu, avion je bio na visini većoj od 9.000 metara kada je pilot zatražio slijetanje zbog kvara radiostanice. Nakon toga veza se izgubila.

Nema naznaka da je avion oboren, naveli su izvori iz službe sigurnosti. Na sjevernom Sinaju je već dvije godine sjedište ogranka oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), čiji su pripadnici ubili na stotine vojnika i policajaca.

Među 224 osobe koje su bile u avionu, nalazilo se 17 djece, 200 odraslih i sedam članova posade, prenijele su RIA novosti. Glasnogovornik ruske zrakoplovne uprave Rosavijacija, Sergej Isvolski je kazao za agenciju Interfaks da je avion poletio u 6:21‚ sat a da je kontakt sa njim izgubljen poslije 25 minuta.

Oprečne početne informacije

Egipatska kontrola zračnog saobraćaja izgubila je kontakt sa civilnom letjelicom kratko nakon njenog polijetanja sa Sharm el-Sheikha, odmarališta na Crvenom moru. Njegovo odredište bio je ruski grad Sankt Peterburg.


Sankt Peterburg: Uplakana rodbina osoba na avionu [EPA]

Letjelica je bila tipa Airbus 321, a njome je operirala ruska aviokompanija Kogalymavia, također poznata i kao MetroJet.

Agenciji AFP visokopozicionirani zvaničnik ruske avijacije kazao je kako je riječ o čarter letu ruske kompanije. Sharm el-Sheikh je veoma popularan među ruskim turistima.

Prvobitni izvještaji su bili oprečni jer je Ayman al-Moqdam, šef egipatske državne Komisije za avionske nesreće, kazao kako je avion siguran i da se nalazi u turskom zračnom prostoru.

Kasnije su snage sigurnosti na Sinajskom poluotoku potvrdile su navode da je avion nestao.

Izvor: Agencije