Nema razmjene zatvorenika za djevojčice

Grupa Boko Haram objavila je prije nekoliko dana novi videosnimak na kojem su, kako tvrde, prikazane otete nigerijske učenice (AFP)

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan izjavio je da razmjena zatvorenika Boko Harama nije opcija za oslobađanje nestalih nigerijskih učenica koje je prošlog mjeseca otela ta oružana skupina.

“Jasno je stavio do znanja da neće biti pregovora s Boko Haramom o razmjeni otetih učenica za zatvorenike”, izjavio je na tiskovnoj konferenciji britanski ministar za Afriku Mark Simmonds, prenosi Fena agenciju Reuters.

Ranije tijekom dana nigerijska je Vlada priopćila kako je spremna pregovarati s Boko Haramom, dok se pojačavaju međunarodni napori na lociranju djevojčica.

Skupina je otela i zarobila više od 200 učenica i mjesto na kojem se one trenutačno drže još je nepoznato.

Boko Haram prijeti prodajom u roblje

Djevojčice su otete 14. travnja u Chiboku, na sjeveroistoku Nigerije, u državi Borno, gdje živi veliki broj kršćana.

Od 276 otetih, 53 djevojke su uspjele pobjeći.

Boko Haram zaprijetio je da će preostale učenice prodati u roblje.

Skupina Boko Haram objavila je prije nekoliko dana novu videosnimku na kojoj su, kako tvrde, prikazane otete nigerijske učenice, navodeći da su prešle na islam i da neće biti oslobođene dok svi zarobljeni pripadnici te skupine ne budu pušteni.

Na videu koji je dobio AFP vidi se vođa Boko Harama Abubakar Shekau.

On govori na snimci od 17 minuta, nakon čega je prikazano, kako je rekao, 130 djevojaka u hidžabu koje se mole na nepoznatoj lokaciji.

Stručnjaci analiziraju snimke

Vođa Boko Harama u videu govori da će učenice biti oslobođene kada Nigerija pusti sve zatvorenike koji pripadaju toj skupini.

Nigerijska je Vlada odbila taj prijedlog.

Video koji je objavio Boko Haram, navodno, prikazuje 130 djevojčica, a američki stručnjaci analiziraju snimke, nadajući se da će pronaći tragove gdje se one nalaze.

Prošlog je tjedna u Nigeriju stigao američki tim od 30 stručnjaka koji će pomoći u potrazi za učenicama.

Izvor: Agencije