Nema traga nestaloj argentinskoj podmornici

Podmornica 'San Juan' plovila je iz Ushuaije, najjužnijeg grada na svijetu, u matičnu luku Mar del Plata (EPA)

Potrazi za nestalom argentinskom podmornicom sa 40 članova posade naklonjeno je mirno more, ali zasad nije pronađen nikakav trag koji bi upućivao na njenu lokaciju, pa zabrinutost raste, posebno zato što bi zalihe kisika mogle biti pri kraju.

Podmornica San Juan plovila je iz Ushuaije, najjužnijeg grada na svijetu, u matičnu luku Mar del Plata i nalazila se približno 300 kilometara od obale kad je prijavila kvar na električnim instalacijama i posljednji put poslala svoju lokaciju.

Ta podmornica, napravljena u Njemačkoj, ima kisika za jednu sedmicu, što znači da su njene zalihe pri kraju ako je prilikom nestanka potonula ili nije mogla izroniti na površinu.

“Kisik je stalna briga i svaki dan koji prolazi sve je kritičniji”, rekao je komandant Mornarice Gabriel Galeazzi na konferenciji za novinare u Mar del Plati.

Potraga za podmornicom

U potrazi za nestalom podmornicom učestvuju deseci brodova i aviona iz Argentine, SAD-a, Velike Britanije, Čilea i Brazila.

Potragu su otežavali valovi visoki do osam metara i snažni vjetrovi, a vrijeme se poboljšalo u utorak.

Glasnogovornik Mornarice Enrique Balbi rekao je novinarima da moraju iskoristiti poboljšano vrijeme jer se u četvrtak ponovno očekuju nepovoljne vremenske prilike.

Argentinski brodovi u ponedjeljak su objavili da su na ruti na kojoj je nestala podmornica otkrili kontinuirane zvukove, no dan kasnije argentinska mornarica objavila je da ti zukovi ne potječu s nestale podmornice. 

Izvor: Agencije