Oglasi

Nema zabrane na Facebooku onima koji poriču Holokaust

Osnivač Faccebooka Mark Zuckerberg ne smatra da bi poricanje Holokausta trebalo biti zabranjeno na toj društvenoj mreži.
Mark Zuckerberg je poručio da uvredljiv sadržaj nije nužno zabranjen, osim ukoliko služi za organiziranje nanošenja štete ili napada na nekogaEPA

Uprkos tome što poricanje Holokausta smatra "duboko uvredljivim", osnivač Facebooka Mark Zuckerberg izjavio je da ne smatra da bi takav sadržaj trebao biti zabranjen na ovoj društvenoj mreži.

Govoreći za podcast Kare Swisher, Zuckerberg, koji je jevrejskog porekla, kazao je u intervjuu objavljenom u srijedu da smatra da postoje stvari "koje različiti ljudi pogrešno shvataju", prenosi Tanjug.

Kako AP prenosi, u trenutku kada je dodao da ne smatra da oni "namjerno" pogrešno shvataju, Swisher ga je prekinula, rekavši da u slučaju onih koji Holokaust poriču to može biti namjerno pogrešno shvatanje.

'Moralna i etička obaveza'

Njegove riječi su izazvale kritike, a među kritičarima se našla i vejrska organizacija Liga za borbu protiv klevete, koja je saopćila da Facebook ima "moralnu i etičku obavezu" da ljudima ne dozvoli da na svojim platformama šire sadržaj koji poriče Holokaust.

Zuckerberg je poručio da uvredljiv sadržaj nije nužno zabranjen, osim ukoliko služi za organiziranje nanošenja štete ili napada na nekoga.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.