Nema zvanične potvrde da su taoci oslobođeni

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova apeliralo je na francuske državljane na dalekom sjeveru Kameruna da što prije napuste tu oblast (AFP)

Francuske i nigerijske vlasti saopćile su da nema zvanične potvrde navoda da su sedmoro francuskih državljana, koji su oteti na sjeveru Kameruna, pronađeni u četvrtak u Nigeriji, prenosi Tanjug. 

Francuski ministar za pitanja veterana Kader Arif povukao je ranije u četvrtak datu izjavu da su Francuzi oslobođeni, ističući da su u pitanju navodi iz medija i da zasad nema zvanične potvrde ove informacije, javio je Reuters. 

Istovremeno, i glasnogovornik nigerijske vojske rekao je za agenciju France Presse da nisu tačni navodi da su francuski taoci, kidnapirani u Kamerunu početkom sedmice, pronađeni živi i zdravi u četvrtak u jednoj kući na sjeveru Nigerije i da su u rukama nigerijskih vlasti.

Šest naoružanih napadača na tri motora u utorak su na sjeveru Kameruna oteli bračni par, njihovu djecu od pet, osam, 10 i 12 godina i ujaka, a zvaničnici kažu da su odvedeni u susjednu Nigeriju.

Oteti Francuzi

Poslije ove otmice Francuska je postala zemlja s najvećim brojem svojih državljana koji su oteti u inostranstvu, čak 15.

Na drugom mjestu su Sjedinjene Američke Države sa devet otetih Amerikanaca.

Predsjednik Francuske Francois Hollande je osudio otmicu, rekavši da se radi o “strašnom” činu.

“Ovo je prvi put da su djeca oteta na ovakav način”, kazao je on.

Francusko Ministarstvo vanjskih poslova apeliralo je na francuske državljane na dalekom sjeveru Kameruna da “što prije napuste tu oblast” i savjetovalo im da do daljeg ne putuju u regije koji se graniče s Nigerijom.

Izvor: Agencije