Nemiri i hapšenja u Bahreinu

Zainab al-Khawaja po drugi put uhapšena zbog protestiranja u Manami (EPA)

Kćerka istaknutog bahreinskog opozicionog aktiviste i još 40 ljudi uhapšeno je, par sati pošto su snage sigurnosti upotrijebile suzavac da bi rastjerale nekoliko stotina demonstranata koji su zahtijevali političke reforme, rekli su aktivisti.

Direktor Bahreinskog omladinskog udruženja za ljudska prava Muhammed al-Maskati kaže da je aktivistkinja Zainab al-Khawaja, kćerka istaknutog šiitskog aktiviste Abdulhadija al-Khawaje, uhapšena kada je pokušala da protestira sjedeći na ulici al-Badei blizu Maname.

“Ona je učestvovala u protestima, a onda je otišla da nastavi protest sjedenjem na ulici. Tada je uhapšena”, kazao je Maskati Reutersu.

“Na osnovu informacija koje smo uspjeli prikupiti od advokata i porodica demonstranata uhapšeno je još najmanje 40 osoba”, rekao je on, dodajući da je policija upotrijebila suzavac da bi rastjerala demonstrante.

Protestne šetnje

Zainab al-Khawaja je već bila uhapšena 21. aprila zbog toga što je pokušala održati protest u Manami za vrijeme održavanja Grand prix Formule 1.

Ona je u maju osuđena na mjesec dana zatvora i novčanu kaznu od 200 dinara (530 dolara) zbog vrijeđanja državnog službenika.

“Još nisam uspio saznati za šta je tačno ona optužena”, kazao je njen advokat Muhammed al-Jishi.

U Bahreinu je prošle godine ugušena pobuna šiitskih muslimana, poslije uspješnih narodnih pobuna u Tunisu i Egiptu, ali protestne šetnje i skupovi i dalje traju i tokom njih ponekad dolazi do sukoba između policije i šiitske omladine.

Bahreinski šiiti tvrde da su već dugo marginalizirani u političkom i ekonomskom životu, što vlada demantira.

Izvor: Agencije