Nenad Marković: Bosna se treba graditi od temelja

Marković je nekada, kao košarkaš, predvodio bh. reprezentaciju do nezaboravnih i briljantnih pobjeda (Reuters)

Nenad Marković, legenda bosanskohercegovačke košarke, ostvario je podvig kao trener turskog Gaziantepa, sa kojim je osigurao opstanak velikim gostujućim trijumfom nad pobjednikom Eurocupa Darussafakom sa 83:77 u posljednjem, 30. kolu prvenstva. Tako je nekadašnji proslavljeni as bh. reprezentacije, koju je kao košarkaš predvodio do nezaboravnih i briljantnih pobjeda nad Litvanijom i Hrvatskom, nastavio sa trenerskim uspjesima u Turskoj.

Nakon što je bio uspješan na klupi Trabzonspora (plasirao se u polufinale doigravanja i odveo ga na finalni turnir Eurochallenge Cupa) i Pinar Karsiyake (prošao u četvrtfinale Lige prvaka FIBA i polufinale Kupa Turske), Marković je pokazao ogromno trenersko znanje na klupi Gaziantepa, preuzevši ga krajem novembra 2017. godine u trenutku kada je bio gotovo otpisan sa samo jednom pobjedom u prvih sedam kola. Počeo je ovu sezonu na trenerskoj poziciji u španskom Iberostaru sa Tenerifa i osvojio naslov Intercontinental Cupa FIBA, a završio ju je osiguravši sa Gaziantepom opstanak u Superligi Turske, jednom od najjačih prvenstava na Starom kontinentu.

Sa 49-godišnjim bh. stručnjakom Markovićem razgovarali smo o Gaziantepu, ličnim planovima, košarkaškoj reprezentaciji i selektoru BiH Dušku Vujoševiću, prvoj zlatnoj medalji Slovenije na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, tituli podgoričke Budućnosti u ABA ligi i nekadašnjem evropskom prvaku sarajevskoj Bosni, u kojoj je Marković ostavio dubok igrački trag.

  • Da li ste očekivali da će Gaziantep izboriti opstanak pobjedom nad favorizovanom Darussafakom?

– Poslije visoke pobjede nad Banvitom sa 82:63, u posljednja dva kola imali smo mečeve sa Anadolu Efesom i Darussafakom. Do Banvita, bili smo jedina ekipa bez pobjede nad velikim ekipama i morali smo dobiti dvije od tri utakmice. Protiv Efesa smo vodili u prvom poluvremenu, a pet minuta slabije igre koštalo nas je poraza. U posljednjem kolu odigrali smo hrabro i čvrsto protiv Darussafake, te pogodili bitne šuteve što često odluči pobjednika.

  • Šta je bilo presudno da Gaziantep ostvari cilj – opstanak u društvu najboljih turskih timova?

– Došao sam na mjesto trenera u nezgodnoj i komplikovanoj situaciji. Dvoumio sam se da li prihvatiti ponudu generalnog menadžera Gaziantepa, koji je moj prijatelj, jer preuzimam rizik i ne mogu kriviti drugog ako ne budemo uspješni. On mi je rekao da je ekipa u lošem psihološkom i igračkom stanju. Moje je bilo da to popravim jer je ekipa doživjela 10 poraza zaredom u turskoj i Ligi prvaka. Kada sam došao, čekala nas je serija teških utakmica i trebalo je dovesti kvalitetne igrače. Otišli su Mark Lyons, Victor Rudd i centar D. J. White, koji je odigrao dvije utakmice i dogovorio transfer. Zatekao sam ekipu bez hijerahije, a nije bio veliki izbor dobrih igrača na tržištu. Ugovore su potpisali Robert Carter, Patrick Miller, čiji je dolazak iz Partizana bio puni pogodak i Kevin Murphy. Igrali smo bez pravog centra, ali sa boljom hemijom u ekipi postigli smo maksimum. U 11 utakmica pobijedili smo sedam puta, dvije utakmice izgubili smo u produžecima od Istanbul BB i Tofasa, a tijesno smo poraženi od Anadolu Efesa i Besiktasa. Ekipa je postala ozbiljnija, sa samopouzdanjem i vjerovala je u opstanak. Sve se promijenilo i posljednja dva mjeseca bili smo u najboljoj formi, kada je to bilo najpotrebnije.

  • Kakvi su Vaši dalji planovi?

– Ugovor je automatski produžen opstankom u ligi. Gaziantep je sredina u kojoj trener radi bez pritiska i velike pažnje medija. Lijepo mi je u Gaziantepu i uslovi za rad su dobri. Postoje naznake da su određeni klubovi zainteresovani za mene, ali nemam namjeru mijenjati sredinu u ovom trenutku. Ako bi stigla konkretna ponuda, vidio bih sa klubom koje su mu ambicije i budžet.

  • Ko je favorit za naslov prvaka u Turskoj?

– Predvođen trenerom Željkom Obradovićem, Fenerbahce je veliki favorit i nema ekipe koja ga može ozbiljno ugroziti u seriji play-offa, gdje se igra na četiri pobjede. Protivnik može jednom ili dva puta iznenaditi Fenerbahce, no očekujem da on bude prvak Turske na sličan način kao što je uradio prošle godine.

  • Košarkaška selekcija BiH je na trećem mjestu grupe E u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2019. sa šest bodova i učinkom od dvije pobjede i dva poraza. Kako komentarišete dosadašnje rezultate BiH, koja je iza vodeće Francuske sa osam i Rusije sa šest, a ispred Belgije sa četiri boda?

– Gledao sam sve utakmice bh. tima u kvalifikacijama i dosad je ostvaren maksimum. Nije se moglo očekivati da pobijedimo Francusku i Rusiju na gostovanjima. Sa selektorom Duškom Vujoševićem i dosta mladih igrača, bh. reprezentacija je u usponu i nadam se da će tako nastaviti kako bi se plasirala na Svjetsko prvenstvo.

  • Kakve su šanse da BiH u narednim mečevima protiv Francuske, 29. juna u Tuzli i Belgije, tri dana kasnije u gostima, izbori prolaz u završnu fazu kvalifikacije i kasnije na Mundobasket u Kini?

– Nezahvalno je sada prognozirati. Za BiH je svaka naredna utakmica najvažnija i ova mlada reprezentacija treba igrati bez velikog pritiska u nastavku kvalifikacija.

  • Koliki je doprinos selektora Vujoševića u dobrim rezultatima bh. reprezentacije?

– Poznajem Duleta dugo, on je čovjek koji voli i živi košarku. Sigurno je da mu odgovara rad u BiH, pošto voli raditi i gledati napredak mladih igrača. On je jedan od najboljih trenera u Evropi koji zna kako da mladi igrači postanu profesionalci. Talenat je samo jedan elemenat, a da mladi košarkaš postane zvijezda, potreban je svakodnevni rad i puno odricanja. Vujošević zna kako usmjeriti mladog igrača da uradi ovaj iskorak u karijeri, a to je onda dobro i za reprezentaciju.

  • Kako vidite izglede Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore u borbi za odlazak na SP, koji će biti održan od 31. augusta do 15. septembra naredne godine u Kini?

– Zbog zauzetosti poslom u Gaziantepu, površno sam pratio ostale kvalifikacione grupe. Ne bih davao bilo kakve procjene jer je potrebna ozbiljna analiza.

  • Jeste li iznenađeni što je Slovenija osvojila naslov prvaka Starog kontinenta na posljednjem Eurobasketu?

–  Pošto je ovo prva osvojena titula Slovenije na evropskim prvenstvima, može biti iznenađenje, no imajući u vidu da je Slovenija sastavljena od odličnih igrača, zlato nije iznenađenje. To potvrđuje način na koji je Slovenija osvojila zlatnu medalju, pobijedivši u svim utakmicama, te odigravši maestralno u polufinalu protiv Španije (92:72) i finalu sa Srbijom (93:85). Sloveniji se kao homogenoj ekipi poklopilo sve na prvenstvu. Bila je u pravoj formi u najboljem mogućem trenutku tokom cijelog prvenstva. Imala je vrhunske igrače poput Luke Dončića, Gorana Dragića, Klemena Prepeliča i ostalih koji su igrali odlično na prvenstvu, a predvodio ih je vrhunski trener Igor Kokoškov.

  • Kako biste prokomentarisali trijumf Budućnosti u ABA ligi?

– Budućnost je zajedno sa Partizanom, Crvenom zvezdom, Cedevitom i Cibonom posljednjih sezona stalno u borbi za titulu. Ima dobre igrače među kojima su prednjačili Nikola Ivanović i Nemanja Gordić, kao i dobrog trenera Aleksandra Džikića. Prošle sezone izgubili su polufinale od Zvezde, da bi sada napravili odlučujući korak i osvojili trofej. Crnogorski igrači podnijeli su glavni teret uspjeha, a pomogli su im i kvalitetni stranci. Prvo mjesto Budućnosti nije iznenađenje, nego je očekivano s obzirom na to da su bili uvijek pri vrhu u ABA ligi.

  • Smatrate li da će se Bosna uskoro vratiti u vrh bh. košarke kao prva ekipa sa ovih prostora koja je osvojila naslov prvaka Evrope 1979. godine?

 – Iz medija pratim dešavanja u Bosni. Vrlo je teško da govorim o Bosni jer sam udaljen radom u inostranstvu. Znam da je bilježila dobre rezultate prošle godine, ali nije se smjelo dozvoliti da se ekipa raspadne nakon jedne sezone. Potrebno je da isti tim igra u kontinuitetu nekoliko sezona i tada se mogu očekivati uspjesi. Kuća se pravi od temelja, sprat po sprat, pa je tako i sa stvaranjem jake ekipe. Treba vratiti Bosnu u vrh ne samo bh, nego i regionalne košarke. To je moguće ako se uradi projekat koji bi se realizovao za četiri-pet godina i u kojem bi domaći igrači imali važnu ulogu u stvaranju kvalitetnog tima.    

Izvor: Al Jazeera