Neočekivan pad američke ekonomije

Američka ekonomija u posljednjem kvartalu prošle godine zabilježila je pad od 0,1 posto. Ovo može zvučati kao beznačajan pad, ali njegove posljedice mogle bi biti itekako velike.

Američki Kongres bio je upozoren da će ekonomija ispaštati ukoliko se ne postigne dogovor o rezanju potrošnje i povećanju poreza. Kako se čini, to se i desilo.

Nesuglasice o fiskalnoj litici ubile su povjerenje investitora. Smanjenje američke ekonomije u četvrtom kvartalu definitivno niko nije očekivao, jer su prognoze govorile suprotno.

Analitičari sa Wall Streeta očekivali su rast od jedan posto bruto društvenog proizvoda (BDP). No, iako je pad vrlo mali, njegova simbolika je ogromna.

Pad BDP-a odraz je rezanja javne potrošnje, pogotovo u sektoru odbrane. Mnoge kompanije su se, također, okrenule štednji iz straha da će potrošači zatvoriti svoje novčanike.

Zvono za uzbunu

Dobra vijest je da građani zapravo mnogo troše, kompanije investiraju, a rastu i cijene nekretnina. No, doza opreznosti i brige zbog fiskalne litice i dalje je tu, jer nema naznaka finalnog dogovora demokrata i republikanaca.

“Sada, kada zvoni to malo zvono za uzbunu, moramo se ozbiljno pozabaviti indirektnim i direktnim utjecajem politike na ekonomiju. Ko zna, možda ćemo uskoro imati pravu reformu budžeta i bolju ekonomsku situaciju”, smatra Tara Sinclair sa Univerziteta “George Washington”.

Svađe o fiskalnoj litici rezultirale su gubitkom vrhunskog kreditnog rejtinga – AAA, a sada i padom BDP-a. Iduće sedmice bit će burne, jer se pregovori o potrošnji, porezu i zaduživanju nastavljaju.

Stav analitičara bio je da njihove prepirke neće imati utjecaja na ekonomiju, no bili su u krivu. Pritisak na političare u Washingtonu sve je jači, jer očito je da se moraju dogovoriti, i to što prije.

Izvor: Al Jazeera