Oglasi

Nepal: Deseci mrtvih u autobuskoj nesreći

Vozilo palo niz 600 metara dugu, veoma strmu liticu u distriktu Doti, a stanovnici svjedoče o gustoj magli.
Nesreće su česte na nepalskim cestama zbog lošeg stanja puteva, neodržavanih i starih vozila, te bezobzirne vožnjeAP - Arhiva

Najmanje 29 osoba je poginulo, dok je 12 povrijeđeno nakon što se autobus survao sa uske planinske ceste zbog guste magle na zapadu Nepala u subotu, objavila je policija.

Vozilo je palo niz 600 metara dugu, veoma strmu liticu u distriktu Doti u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu, nakon što je vozač izgubio kontrolu nad autobusom na cesti nedaleko od granice sa Indijom, kazao je Nara Bahadur Air, zvaničnik u Dotiju.

„U nesreći je poginulo 29 putnika, dok ih je 12 sa teškim povredama primljeno u bolnicu, 50 kilometara udaljenu od mjesta nesreće“, kazao je Air.

Na posljednjoj provjeri, u autobusu je bilo 35 putnika, no vozači na ruralnim cestama često kupe putnike usput i policija sumnja kako bi crni bilans mogao biti dosta veći kada se detaljno pretraži mjesto nesreće u selu Chhatiwan.

Gusta magla

„Područje gdje se nesreća desila je pokriveno rijetkom šumom. Još uvijek ne znamo uzrok nesreće, no stanovnici ove regije kazali su kako je tokom noći bila gusta magla“, dodao je Air.

Policija je pozvana kada je čovjek, koji se vozio blizu mjesta nesreće, čuo glasove preživjelih pola sata nakon nesreće, istakao je.

„Poslali smo 50 policajaca, no oni su nam kazali kako su napori spasilaca bili otežani jer je autobus zapeo na litici.“

Nesreće su česte na nepalskim cestama zbog lošeg stanja puteva, neodržavanih i starih vozila, te bezobzirne vožnje. Česti su slučajevi kada je broj žrtava dvocifren.

U septembru prošle godine, 27 osoba je poginulo kada je autobus sletio sa ceste na zapadu Nepala, dok je 38 hodočasnika na jugu države izgubilo živote u prepunom autobusu dok su putovali iz Indije sa hindu festivala dva mjeseca ranije.

Izvor: Agencije