Nepoznat broj stanovnika sjevera Kosova

Broj stanovnika sjevera Kosova, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo, nepoznat je nakon bojkota posljednjeg popisa.

Kako je izvijestio reporter Al Jazeere Zoran Kosanović, posljednji popis u tri opštine na sjeveru Kosova i dijelu Kosovske Mitrovice sjeverno od rijeke Ibar održan je još devedesetih godina.

Načelnik Opštinske uprave Kosovske Mitrovice Saša Petrović kazao je da je posljednji popis na Kosovu organiziran 1991/2, a 2002. i 2011. popisa na Kosovu nije bilo.

“Prema našim podacima, koje mi imamo kao opštinska uprava, preko biračkog spiska govori da negde oko 18 hiljada birača je upisano.”

Nemoguće planirati

Kada je vlast u Prištini  nedavno objavila zvanične rezultate popisa koji je održan prošle godine, uz brojku od oko 1,7 miliona stanovnika uvijek je išla i primjedba da popis nije izvršen na sjeveru Kosova.

Neke procjene su da na sjeveru danas živi oko 60.000 ljudi.

Šefica Kancelarije Vlade Kosova u Kosovskoj Mitrovici Adrijana Hodžić kaže da tačnih podataka za sjever nema niko, a da su Srbi sa ovog područja bojkotirali prošlogodišnji popis koji je organizirala Priština.

“Popis su bojkotovale postojeće strukture na severu Kosova. Mislim da građani osećaju taj nedostatak zato što pod ovim uslovima niko nije u stanju da planira sve ono što je potrebno za sami grad.”

“Koliko je mladih, koliko starih, koje su nacionalnosti ili veroispovesti ostaje zvanična nepoznanica, ali svakako da nije enigma da stanovnici ovog dela  ne žele da priznaju državu Kosovo i da to ističu na svakom koraku”, izvijestio je Kosanović.

“Koliko ljudi zaista živi na ovom  prostoru niko od zvaničnika ne može da kaže. Ti statistički podaci ostaće nepoznati sve do nekog narednog popisa kojeg stanovnici severnog Kosova neće bojkotovati.”

Izvor: Al Jazeera