Neproknjižena milijarda na računima Vatikana

Vatikan je prvi put pobrojao sav neprijavljeni novac (Getty Images)

Vatikanski odjeli imali su sve do lani, kada su uvedeni novi standardi u finansijskom poslovanju, više od milijarde neproknjiženih eura, pokazao je izvještaj objavljen u četvrtak.

Kardinal George Pell, koji je dobio zadatak “napraviti reda” u vatikanskim finansijama, rekao je u decembru da su odjeli “sklonili” milion eura i poslovali su na zastarjeli način, tako da promet nisu prijavljivali nikakvom centralnom računovodstvenom uredu.

U četvrtak je objavljeno da je ukupno bilo 1,1 milijardi eura koji nisu bili prijavljeni, prenosi Hina.

Vatikan je time prvi put pobrojao sav neprijavljeni novac.

Australca Pella je na novoustanovljenu dužnost vatikanskog ministra ekonomije postavio papa Franjo, što je prekretnica, jer su desetljećima za finansije bili zaduženi Italijani.

‘Odriješene ruke’

Pell nije rekao da se radi o pronevjeri, već da su odjeli imali “gotovo odriješene ruke” u vođenju finansija.

Finansijski izvještaj za 2014. godinu pokazalo je da je Sveta Stolica, uključujući njene odjele u Rimu i ambasadama širom svijeta, imala budžetski deficit od 25,6 miliona eura, što je u skladu s prethodnom godinom.

Nasuprot tome, grad-država Vatikan, koja ima zasebni budžet, ostvarila je suficit od 63,5 miliona eura, dvostruko više nego prethodne godine.

Za rast prihoda zaslužni su vatikanski muzeji, koji su privukli šest miliona posjetilaca u godini, ali i druge kulturne aktivnosti.

Od kako je 2013. godine izabran papa Franjo, Vatikan je počeo velike reforme kako bi prihvatio međunarodne finansijske standarde i spriječio pranje novca te zatvorio mnoge sumnjive račune nakon što je izbio veliki skandal u vatikanskoj banci IOR.

Od lani Vatikan primjenjuje međunarodni standard IPSAS (knjigovodstveni standardi za javni sektor), pa se revizija provodi u svim odjelima.

Izvor: Agencije