Oglasi

Neredi i hapšenja na protestima u Moskvi

Lideri opozicije privedeni, a nekoliko desetina demonstranata na skupu 'Marš miliona' sukobilo se s policijom u centru Moskve.
Demonstranti, koji su probili kordon i izdvojili se iz mase, bacali su dimne bombeAP

Lideri opozicije Boris Nemcov, Andrej Navaljni i Sergej Udaljcov privedeni su, a nekoliko desetina demonstranata, učesnika opozicionog mitinga "Marš miliona", sukobilo se s policijom u blizini Trga Balotnaja u Moskvi na kojem protiče skup.

Koordinator pokreta Lijevog fronta Sergej Udaljcov uhapšen je dok je na pozornici govorio demonstrantima okupljenim na trgu Balotnaja.

Na televizijskim snimkama moglo se vidjeti i hapšenje bivšeg potpredsjednika vlade i opozicionog čelnika Borisa Njemcova.

Policajci s kacigama udarali su demonstrante palicama kako bi rastjerali skup.

Kako javljaju ruske agencije, opozicionara i blogera Alekseja Navaljnog zadesila je ista sudbina, kao i još desetke demonstranata.

Novinar AFP-a vidio je na licu mjesta kako policajci s kacigama udaraju demonstrante palicama kako bi rastjerali skup.

Udaljcov je sa pozornice izvikivao: "Nećemo otići odavde!", nakon čega se desetak policajaca popelo na pozornicu i privelo ga.

'Mi smo vlast'

Mnoštvo je tada uglas uzvratilo: "Mi smo vlast!"

Demonstranti su, na poziv lidera opozicije, probili kordon, a zatim posjedali na ulicu koja vodi do Trga, zaustavljajući saobraćaj i ne žele se pomjeriti, a policija ih je okružila i privela blizu 30 učesnika.

Demonstranti, koji su probili kordon i izdvojili se iz mase, bacali su dimne bombe, što je izazvalo paniku među okupljenima, a policija ih poziva da se pomjere sa ulice, ali oni ne reagiraju na te pozive.

Gradske vlasti su odobrile šetnju i miting opozicije, koja protestira zbog predsjedničke inauguracije Vladimira Putina u ponedjeljak.

Policija je ranije u nedjelju saopćila da je privedeno nekoliko provokatora, kao i da onima koji su na miting ponijeli vreće za spavanje nije bio omogućen prolaz do Trga, ali nije poznato kako su demonstranti, uprkos rigoroznim kontrolama i prolascima kroz detektore metala, uspjeli prokrijumčariti dimne bombe.

Gradske vlasti su odobrile šetnju i miting opozicije, koja protestira zbog predsjedničke inauguracije Vladimira Putina u ponedjeljak, ali, kao i ranije, policija ne dozvoljava ometanje saobraćaja i zadržavanje na trgovima po okončanju protesta.

Izvor: Agencije