Neredi u australskom imigracionom centru

Štićenici imigracionog centra su se žalili na ponašanje u objektu (EPA)

Štićenici australskog imigracionog centra podmetnuli su požar u zgradama i naoružani bejzbol palicama izazvali u ponedjeljak nerede u objektu na Božićnom otoku, a zvaničnici su potvrdili da je situacija izmakla kontroli.

“Red ili kontrola nisu ponovo uspostavljeni u centru”, potvrdio je australski ministar za imigraciju Peter Dutton za televiziju i dodao da nema povrijeđenih i materijalne štete te da niko nije pokušao pobjeći, prenosi AFP.

Iz Ministarstva za imigraciju i graničnu zaštitu opisali su incident kao “veliki poremećaj”, ali su negirali da je bilo nereda velikih razmjera.

“Trenutno nema nereda velikih razmjera, ali i dalje je napeto u centru i osoblje je povučeno iz ustanove, iz sigurnosnih razloga”, navodi se u saopćenju.

Stroga izbjeglička politika

Nije naveden broj zaposlenih koji su evakuirani.

Neredi na otoku usred Indijskog okeana dolazi poslije neobjašnjive smrt odbjeglog azilanta.

Štićenici imigracionog centra su se žalili na ponašanje osoblja u objektu, u kome se trenutno nalaze 203 muškaraca, među njima tražioci azila koji čekaju obradu zahtjeva te i deportirani nakon što su osuđivani.

Australija ima strogu izbjegličku politiku, prema kojoj se oni koji su stigli brodovima poslije jula 2013. godine i koji traže azil šalju u prihvatne centre na otocima Manus ili Nauru u Tihom okeanu, odnosno na Božićnom otoku u Indijskom okeanu.

Izvor: Agencije