Nerješive zagonetke na internetu

Već nekoliko godina misteriozna grupa na internet postavlja komplicirane zagonetke. Ni najveći umovi ‘cyber’ sigurnosti ne mogu ih riješiti.  

Zagonetka koja zbunjuje i najgenijalnije umove današnjice – riječ je o trećoj zagonetki u nizu koju je na internet postavila misteriozna osoba pod imenom Cicada 3301. Ni nakon tri godine, nije jasno tko stoji iza njih.

“Neki su tvrdili da je riječ o Nacionalnoj službi sigurnosti, pa onda MI6, CIA-i. Spominjane su i terorističke grupe poput Al -Kaide. A možda je sve samo podvala”, kaže Bill Lidinsky sa Instituta za tehnologiju iz Illinoisa.

Rješavanje zagonetki zahtijeva poznavanje svijeta računalnog programiranja, skrivenih šifri, povijesti, umjetnosti i književnosti, točnije srednjovjekovne velške poezije.

FBI zabrinut

Jedna od zagonetki je čak uključivala matrične bar-kodove, poput onog postavljenog na telefonske stupove u Seulu i Varšavi.

Sve je počelo 4. siječnja 2012. godine, kada je Cicada 3301 objavio internetsku zagonetku, tvrdeći da pokušava regrutirati visoko inteligentne osobe.

“Ova poruka je ustvari digitalna slika. Kada otvorite isti ‘file’ u pregledniku teksta kako biste analizirali programski jezik, možete vidjeti ovu poruku skrivenu u tekstu”, izvještava iz Chicaga reporter Al Jazeere John Hendren.

“Poruke sakriju na kraju ‘filea’. Evo, ovo je ta poruka, koju ne možete vidjeti ako koristite preglednik za jpeg ‘fileove'”, objašnjava David Broda, student postdiplomskog studija.

Na Googleu stoji da je Tiberije Klaudije bio 4. rimski Imperator. Koristeći broj četiri kao ključ, američkim standardnim kodom za razmjenu informacija preveo je slova u jedinice i nule digitalnog jezika, nakon čega je dobio internetsku adresu na kojoj se nalazi slika patke.

U toj slici je još jedna poruka koja vodi do ove stranice. I tako dalje unedogled.

FBI je zabrinut zbog skrivenih poruka. Zatražili su od Lidinskog da otkrije što se sve može sakriti u audio porukama. Odgovor je – što god hoćete.

Čisti zvuk gašenja operativnog sistema Windows XP i jedan takav identičan zvuk. Međutim, programski jezik skriva cijelo jedno predavanje profesora Lidinskog.

Ove godine zagonetka izostala

A veličina audio ‘fileova’ je identična. Cicada 3301 kaže da oni koji riješe zagonetku mogu postati članovi tajne organizacije.

Do sada su postavljene tri zagonetke. Svakog 4. siječnja 2012., 2013. i 2014. Ove je godine još veće iznenađenje – četvrta zagonetka nije objavljena.

“Možda mu je jednostavno dosadilo. A možda je onoga tko je ovo osmislilo ubila bespilotna letjelica u nekim bespućima”, kaže Lidinsky.

Bez obzira što se dogodilo, programeri diljem svijeta sa nestrpljenjem će čekati 4. siječanj 2016. i priliku da postanu članovi misteriozne Cicade.

Izvor: Al Jazeera