Nesimi: Sudbina referenduma u Makedoniji u rukama opozicije

Moglo bi se dogoditi da na izjašnjavanje ne izađe polovina građana, što je uslov za uspješnost referenduma (EPA)

Sudbina makedonskog referenduma, na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li (ne) podržavaju sporazum sa Grčkom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, u rukama je najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, jer ako lider te stranke Kristijan Mickoski pozove na bojkot, postoji opasnost da on bude neuspešan, rekao je za skopsku TV21 analitičar Robert Nesimi.

U tom slučaju bi se, kaže on, moglo dogoditi da na izjašnjavanje ne izađe polovina građana, što je uslov za uspešnost referenduma, koji bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude održan krajem septembra ili početkom oktobra ove godine.

Podaci iz avgusta 2017. pokazuju da u Makedoniji ima preko 1,8 miliona birača, a da bi referendum uspeo na glasanje bi trebalo da izađe polovina, odnosno 900.000 građana sa pravom glasa, od kojih bi 50 odsto ili 450 hiljada njih, plus jedan glasač, trebalo da se izjasni “za” sporazum sa Grčkom.

Prema proračunima analitičara Roberta Nesimija, referendum će biti uspešan samo ako pripadnici i simpatizeri VMRO-DPMNE odluče da ne bojkotuju izjašnjavanje.

Uslov da glasa 50 odsto birača

“Ako pođemo od poslednjih izbora, lokalnih i parlamentarnih, albanskih birača svih političkih stranaka, koji će svakako svi glasati za sporazum sa Grčkom, ima oko 250.000, SDSM, bez Albanaca, ima sigurnih oko 400.000 glasova, što znači da ima ukupno 650.000 glasova. Sa takvom izlaznošću Albanaca i pristalica (vladajuće) SDSM gotovo je izvesno da će će svi oni glasati za sporazum sa Grčkom”, kaže Nesimi.

On, međutim, ukazuje da ne treba zaboraviti drugi uslov, a to je da na izjašnjavanje treba da izađe 50 odsto građana sa pravom glasa.

Zbog toga, prema Nesimiju, referendum zavisi od VMRO-DPMNE, odnosno od toga da li će rukovodstvo te stranke tražiti od svojih pristalica da izjašnjavanje bojkotuju, odnoso da glasaju “protiv”.

“Ako VMRO-DPMNE odluči da bojkotuje referendum, onda on neće biti uspešan. Dakle, nema uspeha referenduma bez VMRO-DPMNE-a. Dovoljno bi bilo da VMRO-DPMNE ne bojkotuje referendum kako bi na birališta izašao dovoljan broj građana, a Albanci i SDSM će obezbediti glasove za njegov uspeh”, rekao je Nesimi.

U tom slučaju, referendum će biti uspešan čak i ako oko 100.000 građana bude neodlučno, rekao je Nesimi.

Izvor: Agencije