Neslaganja u Skupštini Kosova zbog Trepče

Skupština Kosova usvojila je u petak Nacrt zakona o javnim kompanijama, kojim se otvara put tom organu da pretvaranja društvenih poduzeća u javna. Jedno od njih je i kombinat Trepča, kojim upravlja Kosovska agencija za privatizaciju. Ovim zakonom za Trepču je predviđeno posebno rješenje. Ono će se regulirati posebnom strategijom i zakonom, do čijeg će donošenja ta kompanija nastaviti poslovati kao do sada.

Odluka kosovske Vlade da povuče iz procedure zakon o javnim kompanijama bila je povod prošlomjesečnom štrajku rudara Trepče. Uslijedile su i demonstracije u Prištini, u kojima su povrijeđeni deseci demonstranata i skoro 100 policajaca. Demonstranti su, između ostalog, zahtijevali da Trepča postane javna firma.

Skupština Kosova je otvorila raspravu o Nacrtu zakona kojim bi se omogućilo da društvena poduzeća postanu javna. Nacrt zakona ipak predviđa da se status Trepče regulira posebnim zakonom. Premijer Kosova Isa Mustafa skupštinskim poslanicima objasnio je zašto:

“Trebamo naći način da Trepču učinimo profitabilnom i atraktivnom za strane investitore te da iz nje ne prodajemo rudu ili sirovinu, nego finalni proizvod. I to je taj ekonomski aspekt Trepče za koji smo mi zainteresirani. Kada donesemo zakon, onda ćemo, sa ekonomskog gledišta, vidjeti kako se to treba definirati da bi Trepča funkcionirala.”

“Nisam uvjeren da će utvrđivanje vlasništva pomoći da spasimo Trepču, jer ako kažemo kako ona treba postati javna firma, to ne znači i poslovanje s profitom. Također, ako ostane pod upravom Kosovske agencije za privatizaciju, ni tada nismo sigurni da će raditi s profitom. Zato trebamo imati strategiju za koju ćemo se opredijeliti u slučaju Trepča, a to je da ona bude atraktivna za strane investitore”, poručio je Mustafa.

Upozorenja na proteste

Za poslanike Pokreta Samoopredeljenje nema dileme – Trepča treba postati javno poduzeće, u protivnom slijede protesti.

“Rekao je da ćemo prodati Trepču. Ja sam ga tako razumio. Onog trenutka kada kažete kako nema nikakvog rješenja da Trepča bude javno poduzeće, jer bi u tom slučaju poslovala s gubitkom, ispada da trebamo naći način da ga prodamo. Trepča bi nam u tom slučaju donijela prihode u formi poreza koji bi strani ulagači platili Kosovu. Ovo je loša vijest. Dragi građani Kosova, ova Vlada stvarno ne razumije, pripremite se za nove demonstracije”, poručio je Glauk Konjufca iz Pokreta Samoopredeljenje.

Lider Alijanse za Budućnost Kosova Ramush Haradinaj smatra da poslanici trebaju biti odlučni i stati na stranu naroda.

“Ako se ne stavite na stranu naroda, uskoro će te se suočiti s narodom na ulici – to je za sigurno. Imamo dobru mogućnost da ovog puta budemo na strani naroda. I premijer i ministri trebaju objasniti svima da ćemo stajati uz narod, jer deseci hiljada naših građana bježe iz naše zemlje. Ako smo uz narod, to će biti dobro za našu ekonomiju, ali ako se to ne desi, ne vjerujem da vam ostaje puno prostora da se igrate žmurke i dalje – jer suočavanje će biti još drastičnije”, poručio je.

Premijer Mustafa poručuje da će primjedbe svih skupštinskih poslanika uzeti u obzir tokom drugog čitanja zakona te da će se Trepča regulirati posebnim zakonom i strategijom.

Izvor: Al Jazeera