Neslaganja zbog izgradnje brane

Vlada Etiopije je prije pet godina pokrenula veliki hidroenergetski projekt, koji bi trebao osigurati električnu energiju za cijelu regiju. No, gradnja “Brane velike renesanse” kasni zbog neslaganja o sigurnosti, navodnjavanju i političkoj nestabilnosti.

Porezni obveznici Etiopije će za izgradnju brane platiti četiri milijarde dolara. Kada počne s radom, brana će proizvoditi 6.000 megavata električne energije za kupce širom Etiopije.

Struja će se izvoziti u susjedne zemlje i šire, ali vlada Etiopije ima težak zadatak da uvjeri neke susjedne zemlje u prednosti koje ovaj projekt pruža.

“Kada se napuni, akumulacija će se protezati gotovo 240 kilometara u jednom smjeru, a razina vode će se značajno povećati. Površina akumulacije će iznositi gotovo 1.800 četvornih kilometara. Ali izgradnja projekta postavlja ozbiljna geopolitička pitanja za zemlje u regiji. Zemlje koje su nizvodno, pogotovo Egipat i Sudan, posebno su zabrinute da bi prebrzo punjenje akumulacije ozbiljno smanjilo tok rijeke”, javio je Al Jazeerin reporter Charles Stratford.

Strah u Egiptu i Sudanu

Etiopijske vlasti tvrde da studije pokazuju kako nema opasnosti po tok rijeke. Etiopija je obećala da akumulaciju neće puniti za vrijeme sušne sezone, kada je razina vode u jezeru Nasser na brani Aswan u Egiptu nizak.

No, egipatska vlada se boji da će slabiji protok vode povećati ionako visoku razinu soli u delti Nila, području koje zavisi od poljoprivredne proizvodnje.

Vlada Sudana strahuje za sigurnost glavne i pomoćne brane, koje služe za eventualno zaustavljanje otjecanja vode iz akumulacije Velike brane.

Više u prilogu…

Izvor: Al Jazeera