Nesrazmjerna primanja u razvijenim zemljama

Broj korisnika socijalne pomoći, ali i drugih oblika podrške stanovništvu koje se našlo u finansijskim prolemima, povećava se iz godine u godinu (EPA)

Sve je veća nejednakost između bogatih i siromašnih u razvijenim zemljama – u državama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj prihod deset posto najbogatijih 9,5 puta je veći od prihoda deset posto najsiromašnijih.

Nejednakosti su najveće u Sjedinjenim Američkim Državama, Finskoj, Izraelu, Novom Zelandu, Švedskoj te u manjoj mjeri u Njemačkoj.

OECD ima 34, većinom razvijene, članice, poput zemalja Evropske unije, SAD-a, Australije i Japana, ali i nove snažne ekonomije poput Meksika, Čilea i Turske.

Osamdesetih godina 20. vijeka najbogatiji građani zarađivali su sedam puta više od najsiromašnijih.

Bogatstvo u rukama nekolicine

Za 30 godina prosječni prihod najbogatijih domaćinstava je napredovao, kao i prihod najsiromašnijih, ali puno sporije da bi socijalni jaz bio smanjen.

Socijalna nejednakost izražena je i u Francuskoj, Belgiji i Holandiji, a smanjena samo u Grčkoj i Turskoj, navodi OECD u redovnom izvještaju.

Početkom novembra britanski mediji su izvijestili da 50 posto svjetskog bogatstva pripada samo jednom postotku stanovnika Zemlje.

OECD je u oktobru izvijestio da jaz između onih koji imaju i onih koji nemaju sada na istom nivou kao 1820. godine, upozoravajući da je u posljednjih 200 godina to jedan od najvećih problema s kojim se svijet suočava.

Izvor: Agencije