Nestaje Čad, najveći afrički rezervoar vode

Jezero Čad, nekada jedan od najvećih rezervoara vode u Africi, polako nestaje.

Vodom iz Čada snadbijevaju se četiri države, ali stručnjaci procjenjuju da će to jezero do kraja 21. stoljeća presušiti.

Reporter Al Jazeere Mohammed Adow, posjetio je zajednice koje žive uz jezero, a od kojeg zavisi gotovo 30 miliona ljudi u Nigeriji, Kamerunu, Čadu i Nigeru.

Većinom je riječ o ribarima i poljoprivrednicima, koji imaju sve više problema zbog isušivanja jezera.

Bello Salihu lovi ribu u Čadu skoro 30 godina.

“Od ribolova više ne možemo živjeti. Rijetko nešto ulovimo, a i to je samo sitna riba”, kaže Bello.

Ekološka katastrofa

Jezero Čad nekad je bilo jedan od najvećih rezervoara Afrike, sa površinom od 26.000 kvadratnih kilometara. Danas pokriva samo petinu tog područja.

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO)  naziva ga ekološkom katastrofom i kaže da će nestati do kraja ovog stoljeća.

Glavni krivci su klimatske promjene i globalno zagrijavanje. Ekolozi poručuju da su ostali uzroci isušivanja neadekvatne brane i metode navodnjavanja. 

Većina poljoprivrednika i stočara preselila se u područja bogatija vodom, čak i u druge države.

“Ribari, poljoprivrednici i stočari – svi su otišli u Kamerun ili Čad, neki čak i u Centralnoafričku Republiku. Mnogi Nigerijci su migrirali zbog isušivanja jezera”, kaže Garba Ilya, direktor bazena jezera Čad u Nigeriji.

Borba za vodu

Jezero koje nestaje izaziva i tenzije među zajednicama koje žive na njegovim obalama. Česti su i sukobi između poljoprivrednika i stočara, koji se bore za sve oskudnije resurse.

“Sukob je uglavnom minimiziran. Stočari dovode stoku na ispašu na polja riže, čija je žetva prošla. Za tri mjeseca, isto će biti sa pšenicom, tako da će imati još zemlje za ispašu. Sukobi su većinom riješeni, zaista jesu”, priča Kashim Shettima, guverner Savezne države Borno.

Postoje planovi za punjenje jezera izgradnjom brane i kanala kojima će se voda ispumpavati iz rijeke Kongo.

Očekuje se da će ovaj projekat, prvi takve vrste u Africi, koštati najmanje deset milijardi eura, što siromašne države u bazenu jezera Čad ne mogu priuštiti.

A, dok plan ne bude sproveden u djelo, milioni će brinuti zbog opstanka jezera uz koje žive.

Izvor: Al Jazeera