Nestali deseci Rohinja u brodolomu kod Bangladeša

Rohinje su bježale iz Mijanmara zbog nasilja (Reuters)

Strahuje se kako se veliki broj Rohinja utopio u potonuću broda dok su bježali od nasilja u Mijanmaru.

Jedan ribar iz Bangladeša je kazao kako je u ponedjeljak spasio ženu koja mu je rekla kako je „pretrpani“ brod potonuo dok je plovio pograničnom rijekom Naf, a nakon što je za njim jurio gliser mijanmarske vojske.

„Čuli smo ženski očajnički poziv u pomoć dok smo rano ujutro pecali na rijeci Naf. Brzo smo odveslali do mjesta gdje je bila i vidjeli kako se teško održava na površini. Žena nam je rekla kako je brod bio prepun Rohinja muslimana koji su pokušavali preći rijeku i domoći se Bangladeša“, izjavio je ribar Suman Das.

On je dodao kako žena nije znala šta se desilo drugima, niti koliko je ljudi bilo na brodu.

No, privatna novinska agencija UNB, pozivajući se na vijeće jednog sela u Bangladešu, objavila je kako je na brodu bila najmanje 31 osoba.

Prostrijelne rane

Izvor agencije AFP iz redova Rohinja navodi kako je voda na obalu rijeke Naf kod njegovog sela izbacila tijela 13 žena i djece, od kojih je dvoje imalo prostrijelne rane.

Ovi navodi nisu mogli biti nezavisno potvrđeni, a policija i obalna straža Bangladeša su naveli kako nemaju saznanja o ovom incidentu.

Procjenjuje se kako je 30.000 Rohinja bilo prinuđeno napustiti svoje domove od krvavog upada mijanmarske vojske u zapadnu državu Rakhine tokom oktobra.

Najmanje 10.000 Rohinja je stiglo u Bangladeš, objavili su Ujedinjeni narod, iako je Bangladeš objavio kako je spriječio veći broj pripadnika ove muslimanske manjine da uđe na svoju teritoriju.

Mijanmar je negirao navode o zlostavljanju, ali je također zabranio stranim novinarima i nezavisnim istražiteljima da uđu u Rakhine.

UN smatra Rohinje jednom od najprogonjenijih manjina na svijetu. Vlasti Mijanmara kažu da su stranci, dok lokalni budisti na njih neprijateljski gledaju kao na ilegalne imigrante koji su došli iz Bengalskog zaljeva.

Izvor: Agencije