Oglasi

Nestali milioni dolara uloženi u škole za Sirijce

Gotovo 500.000 sirijskih izbjeglica u tri zemlje nije išlo u školu prošle godine, djelomično zbog rupa u finansiranju.
Gotovo 500.000 sirijskih izbjeglica u tri zemlje nije išlo u školu prošle godineAFP

Vlade i humanitarne agencije nisu bile u stanju opravdati milione dolara potrošene za uspostavljanje škola za sirijske izbjeglice, saopćila je organizacija Human Rights Watch.

Prema izvještaju te organizacije, također nisu opravdana ni sredstva uložena u obrazovanje djece u Libanu, Jordanu i Turskoj.

Gotovo 500.000 sirijskih izbjeglica u tri zemlje nije išlo u školu prošle godine, djelomično zbog rupa u finansiranju, navodi se u izvještaju.

Donacije USAID-a

U toj regiji nalazi se najmanje 1,6 miliona djece izbjeglica. U Libanu su razredi za sirijske izbjeglice prepuni, pa učenici idu u školu u dvije smjene.

Američka vladina agencija USAID izvijestila je da je dala 248 miliona američkih dolara za školstvo prošle godine, ali Vlada Jordana saopćila je da je dobila samo 13 miliona.

Odvojena podatkovna baza USAID-a registrovala je samo isplatu 82 miliona dolara prošle godine.

HRW kaže da je donatorskim zemljama nedostajalo 97 miliona dolara od obećanih 259 miliona za školstvo u Libanu u 2016. godini.

Šest najvećih donatora jesu Evropska unija, SAD, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan i Norveška.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.