Nestao helikopter u planinama Perua

Zvaničnici su izgubili komunikaciju s pilotom dok je helikopter nadlijetao zabačeno područje Hualla Hualla (EPA)

Helikopter sa 14 putnika i članova posade, među kojima je osam Južnokorejanaca, te državljana Češke Republike, Švedske, Holandije i Perua, nestao je u planinama na jugu Perua, saopćila je policija te države.

“Mi smo informirani o nestanku helikoptera u oblasti džungle u regionu Cusco i pokrenuli smo potragu”, potvrdio je lokalni policajac za agenciju AFP.

Helikopter je napustio grad Mazuco u jugoistočnoj oblasti Madre de Dios u večernjim satima u srijedu, te se preko Anda zaputio u turističko središte Cusco.

Zvaničnici su izgubili komunikaciju s pilotom dok je helikopter nadlijetao zabačeno područje Hualla Hualla, na visini od 4.725 metara, koje je od Cusca udaljeno blizu 140 kilometara.

Bez kontakta s putnicima

Yashinga Tuez, glasnogovornik kompanije HeliCusco, kazao je za AFP da je u letjelici bilo 12 putnika i dva člana posade iz Perua.

Zvaničnik Južnokorejske ambasade u Limi potvrdio je da su u helikopteru bili poslovni ljudi.

Mediji u Seoulu su javili, pozivajući se na zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova, da nisu uspjeli stupiti u kontakt s putnicima preko njihovih mobilnih telefona, ali da se nije oglasio ni automatski signal koji ukazuje na pad letjelice.

Mali avion srušio se u februaru 2010. dok je nadlijetao arheološke iskopine Nazca Lines na jugu Perua. U toj nesreći poginuo je peruanski pilot i šest turista.

Pet francuskih turista poginulo je u aprilu 2008. kada se njihov avion srušio nedaleko od Nazca Lines, nakon čega su francuske vlasti upozorile turiste da ne lete u Peruu.

Lima je kritizirala ovakav stav Pariza.

Izvor: Agencije