Nestao peti šef izdavačke kuće u Hong Kongu

U Hong Kongu je misteriozno nestao još jedan izdavač knjiga. To je već peti direktor iste izdavačke kuće specijalizirane za političku literaturu, koji je nestao.

Izdanja te kuće zabranjena su u ostatku Kine. Demonstranti na ulicama zahtijevaju da se rasvijetli sudbina izdavača Lee Boa.

On je već peta osoba iz jedne izdavačke kuće koja je posljednjih mjeseci nestala.

Posljednji put viđen je u Hong Kongu. Njegov nestanak uzburkao je duhove.

„Najstrašnija stvar je to što nema nikakvih vijesti niti dokaza šta se desilo s tih pet ljudi. I Vlada u Pekingu i Vlada u Hong Kongu odbijaju dati bilo kakve informacije o tome gdje se nalaze njihovi građani“, kaže Avery Ng iz Lige socijaldemokrata.

Telefonom kontaktirao suprugu

Vlada Hong Konga kaže da istražuje slučaj. Lokalni mediji izvijestili su da je Lee, te noći kad je nestao, iz Kine telefonom kontaktirao suprugu.

Navodno, tamo nije otišao svojom voljom.

„Lee je, navodno, supruzi rekao da pomaže u jednoj istrazi, a potom dodao da ne pravi dramu zbog njegovog nestanka. No, supruga ističe kako on nije ponio dokumente potrebne za prelazak granice, zbog čega mnogi vjeruju da su ga oteli pripadnici kineskih službi sigurnosti“, izvještava iz Hong Konga Rob McBride.

Političke knjige o kineskoj vladajućoj eliti, inače zabranjene u Kini, dobro se prodaju u Hong Kongu.

Hong Kongu je obećan poseban status u Kini nakon što se oslobodio britanske kolonijalne vlasti. Njime se garantuje sloboda medija.

Protesti zbog nestanaka

Ovi nestanci uzbunili su lokalne aktiviste. Demonstranti su u nedjelju izašli na ulice, tvrdeći da je riječ o napadu na akademske slobode.

Vjeruju da je na sceni proces kojim kineske vlasti postepeno ukidaju autonomiju Hong Konga.

„Kineske vlasti sigurno vjeruju da je stabilnost partijskog režima važnija, da je važnije suzbiti subverzivne informacije. Također, većina kineskih lidera misli da je Hong Kong sve manje važan za kineske napore u smjeru modernizacije“, kaže univerzitetski profesor Joseph Cheng.

Knjižara je zatvorena. U izlogu korice knjiga koje do daljnjeg nisu u prodaji.

To je poruka podrške, uz želje da se nestali što prije vrate kućama.

Izvor: Al Jazeera