Nestao ugovor o prodaji Boske Delta-Zekstri

Transparency International BiH zabrinut je zbog informacije da je nestala dokumentacija o privatizaciji banjalučke Robne kuće Boska.

Smatraju da će Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska time pokušati skrenuti pažnju sa samog sadržaja ugovora, o kojem se godinama špekulira.

Podsjećaju i da postoji sudska odluka kojom je bilo naređeno da Vlada RS dostavi ugovor Transparencyju.

U oktobru 2008. godine, Dragan Đurić i Miroslav Mišković, odnosno beogradski konzorcij Delta- Zekstra kupili su banjalučku Bosku direktnom pogodbom. Osim potpisom, posao su zapečatili zdravicom sa predstavnicima Vlade RS i obećanjima.

„Mi želimo da u centar Banjaluke preselimo sve svetske brendove, koji su prisutni u Beogradu. Dakle, želimo, jednom rečju, da preselimo Knez Mihajlovu, da bude ovde, u našoj Banjaluci“, izjavio je Đurić tada.

Mjenice su novac

Od tada javnost nije dobila detaljne informacije o samom ugovoru niti o tome da li su kupci ispunili obaveze. Ugovor je nestao, što je potvrdila i Vlada RS.

Međutim, još nema komentara na informaciju poslovnog portala Kapital, da su nestale i mjenice u iznosu od 300.000 eura koje su bile garancija za kupovinu Boske.

„Vi znate dobro stav Ministarstva. Mi se ne oglašavamo po tom pitanju“, rekao je Ministar trgovine i turizma RS, Predrag Gluhaković.

Ekonomista Damir Miljević kaže kako su mjenice isto što i novac, te da ih tako treba i čuvati.

„Robna kuća Boska, odnosno potpisnik mjenice gospodin Đurić, može da tuži Vladu RS zato što je izgubila novac, odnosno dvije mjenice. Tako da smo došli u jednu jako čudnu situaciju koja pokazuje s jedne strane da, ili nisu čisti računi kad govorimo o tome ili da je ponašanje u Vladi RS, kad su u pitanju materijalna sredstva, odnosno mjenice, više nego bahato“, navodi Miljević.

Novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, koja se javila iz Banje Luke, navodi kako je cijena Boske bila tri miliona eura.

„Istovremeno, kupac, odnosno konzorcij Delta- Zekstra obavezao se da će još toliko uložiti u robnu kuću“, dodala je.

Nekoliko tužbi

U Transparency Internationalu podsjećaju da im je Vlada RS trebala dostaviti ugovor nakon dvogodišnjeg sudskog procesa. Kažu kako je priča o Boski školski primjer netransparentnosti.

„Mislim da cijeli slučaj govori da je bila priča da se kupcu ostvari određeni interes, da mu se omogući da dobije Bosku za jako male pare, s obzirom da nisu ispunjene ni te obaveze, investicije koje su obećane, a da je s druge strane, Vlada RS sve to pustila niz vodu i dozvolila takvo ponašanje“, objašnjava Ivana Korajlić iz TI.

Nakon privatizacije, entitetska Vlada isplatila je radnike uz obrazloženje da će konzorcij Delta- Zekstra vratiti taj novac. Istovremeno, mali akcionari podnijeli su tužbu, koja se, kako kažu, još nalazi u sudskim ladicama. Tvrde da su oni stvarni vlasnici Boske, te da do privatizacije nije smjelo doći.

Prije dvije godine, tužbu je podnijela i Investiciono-razvojna banka RS. Za Al Jazeeru su potvrdili kako Boska trenutno duguje preko 2 miliona eura na ime obveznica, te da do sada nije održano ni jedno ročište.

Izvor: Al Jazeera