Nestašica hrane poslije tajfuna Bopha

Kada je kamion lokalne elektrodistribucije krenuo da podijeli namirnice, opljačkali su ga gladni stanovnici jednog sela (AP)

Filipinske porodice očajnički pokušavaju nabaviti hranu u područjima koja je pogodio tajfun Bopha, koji je izazvao razaranje na jugu i donio obilnu kišu na sjeveru zemlje.

Prema zvaničnim podacima službe civilne zaštite, poginulo je 548 ljudi, a nestalo 827.

U gradu New Bataan, na otoku Mindanao, čitave porodice stoje pored puteva i mole za hranu.

Mještani kažu da još nisu dobili nikakvu značajniju pomoć, osim nešto riže, tjestenine i suhe ribe od lokalne uprave i seoskih starješina, prenose agencije.

Vlasnici privatnih automobila uključili su se u distribuciju donacija, ali je to izazvalo još veću konfuziju zbog slabe koordinacije.

Raspodjela pomoći

Kada je kamion lokalne elektrodistribucije krenuo da podijeli namirnice, opljačkali su ga gladni stanovnici jednog sela, a djeca su skoro izgažena u gužvi.

Zvaničnici regionalne organizacije civilne zaštite tvrde da pomoć žrtvama tajfuna počinje da stiže i da će ubrzo biti podijeljena.

Šef lokalnog ureda Ujedinjenih naroda (UN) za humanitarne poslove David Carden izjavio je da postoji urgentna potreba za hranom i ostalim namirnicama, ali i za generatorima za struju.

On je naglasio da postoje ogromni logistički problemi u distribuciji pomoći, jer su mostovi porušeni, a putevi blokirani oborenim drvećem.

Tajfun je u međuvremenu oslabio na nivo oluje, ali jaka kiša i dalje pada na sjeveru zemlje. Za sada nema izvještaja o poplavama.

Izvor: Agencije