Nestašica lijekova u Venecueli

Doktori i aktivisti u Venecueli upozoravaju na moguće posljedice nestašice lijekova i vitamina. Pad cijena nafte i ekonomski problemi izazvali su haos u toj zemlji, a mjesecima vlada nestašica čak i osnovnih potrepština. Jedna radiostanica u Caracasu na neuobičajen način pomaže građanima da nađu lijekove.

U jutarnjem programu radija Planeta FM iz Caracasa nekada se čula muzika, vijesti, informacije o saobraćaju i šale.

Ali ovih dana, većinom se čuju pozivi slušalaca u potrazi za lijekovima od kojih im zavisi život i pokušaji voditelja da im pomogne.

„Najgori je bio tweet o djevojčici koja je umirala jer nije imala potrebne lijekove. Zatim smo na Twitteru saznali da je umrla istog dana kad nam je jedan slušalac donio ono što joj je trebalo”, kazao je Gonzalo Fernandez, radiostanica Planeta FM.

Stanica dijeli lijekove koje su donirali slušaoci i objavljuje poruke onih koji traže određene medikamente – jednu od osnovnih potrepština kojih u Venecueli trenutno nema.

A evo zašto zovu radiostanice i traže lijekove – apoteke su praktično prazne.

Vlada za nestašicu krivi multinacionalne farmaceutske kompanije i švercere. Stručnjaci tvrde da su police prazne zbog loše ekonomske politike. Ali, za frustrirane građane, razlog je nebitan.

Posljedice nestašice lijekova

„Tokom jednog sata u apoteci, više od 20 osoba došlo je i zatražilo lijekove za koje im je rečeno da ih nema – ovakvo stanje je svaki sat, svaki dan po cijelom gradu i zemlji”, javlja reporter Al Jazeere Daniel Lak.

Pomoću interneta – društvenih medija i baza podataka farmaceutskih kompanija, državni Centar pomaže pacijentima da dođu do lijekova.

„U toku je ekonomski rat. Brojne apoteke su privatne. Zato smo morali uzeti stvari u svoje ruke i pokrenuti ovaj projekt”, kazala je Eugenia Pineda, direktorica Centra.

Zvanični podaci o posljedicama nestašice lijekova ne postoje. Ali, mediji često objavljuju da pacijenti pate, čak i umiru, dok bolnice pokušavaju da se izbore sa problemom.

„Kad bi Vlada Venecuele danas osmislila mehanizme koji bi oživjeli zdravstveni sektor i okončali nestašicu hrane, bilo bi potrebno najmanje osam mjeseci da vidimo konkretne rezultate”, rekao je Feliciano Reyna iz organizacije „Accion Solidaria”.

Suočeni sa nedostatkom hrane, lijekova i drugih potrepština, građani Venecuele za sada jednostavno čine sve što mogu samo da prežive.

Izvor: Al Jazeera