Netanyahu će u Washingtonu tražiti obnavljanje sankcija Iranu

Netanyahu je ubrzao naseljavanje Zapadne obale i Istočnog Jerusalema od dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću (Arhiva)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je rekao da će tražiti od američkog predsjednika Donalda Trumpa da obnovi sankcije Iranu, rekavši da je ta država još jednom testirala balističku raketu.

U poruci na Twitter profilu, u vrijeme kada je Bijela kuća najavila njegovu posjetu Washingtonu 15. februara, Netanyahu je napisao: „Iran je ponovo lansirao balističku raketu. Ovo je besramno kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti“.

Američki zvaničnik kazao je ranije u ponedjeljak da je Iran testirao balističku raketu srednjeg dometa u nedjelju, javlja Reuters.

„Na sastanku s predsjednikom Trumpom zatražit ću obnavljanje sankcija Iranu. Ne može se ne odgovoriti na agresiju Irana“, poručio je Netanyahu. 

Netanyahu je ranije oštro kritizirao sporazum Irana  i šest svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu, koji podrazumijeva ukidanje sankcija Iranu.

Tokom američke predizborne kampanje, Trump se protivio sporazumu, iako je kazao da bi bilo teško ukinuti dogovor koji je predmet rezolucije UN-a.

Prema rezoluciji koja odobrava sporazum, Iran je pozvan da narednih osam godina obustavi rad na razvoju nuklearnih raketa. Teheran tvrdi da rakete koje testira nisu dizajnirane da nose nuklearne bojeve glave.

Sigurnosna saradnja

Izraelski premijer srest će se s američkim predsjednikom Trumpom 15. februara na pregovorima o više sigurnosnih pitanja, objavila je ranije Bijela kuća.

„Naša veza s jedinom demokratijom na Bliskom istoku je ključna za sigurnost obje nacije, a predsjednik se raduje diskusiji o nastavku strateške, tehnološke, vojne i obavještajne saradnje s premijerom“, kazao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer.

Netanyahu je najavio u nedjelju da će parlamentu iznijeti prijedlog zakona o legalizaciji jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

On je ubrzao naseljavanje Zapadne obale i Istočnog Jerusalema od dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Zakon će legalizirati “divlja” naselja, koja su ilegalna ne samo za međunarodnu zajednicu nego i po izraelskom zakonu.

Program Gilo

Na Zapadnoj obali živi približno 400.000 izraelskih doseljenika i 2,6 miliona Palestinaca.

Izrael je prije toga odobrio izgradnju 153 stambene jedinice u anektiranom i okupiranom Istočnom Jerusalemu, obećavši još hiljade drugih u sljedećim mjesecima.

Izraelska gradska uprava u Jerusalemu dala je konačan pristanak za gradnju 153 nove stambene jedinice u četvrti Gilo.

Kao i mnogi drugi, program Gilo obustavljen je prije dvije godine pod pritiskom administracije bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame.

Prvog radnog dana nakon Trumpove inauguracije, kada su novi američki predsjednik i izraelski premijer telefonski razgovarali, jerusalemski gradonačelnik dao je konačno odobrenje za izgradnju 566 stambenih jedinica u tri ilegalna naselja u Istočnom Jerusalemu.

Dva dana poslije Vlada Izraela najavila je izgradnju još 2.502 stana na Zapadnoj obali.

Ujedinjeni narodi, Evropska unija, Arapska liga, Francuska te Egipat i Jordan, jedine dvije arapske zemlje koje su potpisale mirovni ugovor s Izraelom, osudile su najave izraelske kolonizacije.

Izvor: Agencije