Netanyahu Iranu: Izrael će naplatiti pokušaj napada

Netanyahu: 'Borit ćemo se protiv svakoga ko nas pokuša povrijediti' (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu danas je oštro upozorio Iran najavivši da će, uprkos prijetnjama koje stižu iz Teherana protiv Izraela, izraelska vojska naplatiti svakome ko pokuša povrijediti njen narod, prenose agencije.

“Čujemo prijetnje iz Irana. Borci IDF-a (Izraelskih odbrambenih snaga) i sigurnosnih snaga spremni su za svaki razvoj događaja. Borit ćemo se protiv svakoga ko nas pokuša povrijediti”, najavio je Netanyahu.

On je to kazao na specijalnoj sjednici Vlade Izraela održanoj u Sali nezavisnosti u Tel Avivu povodom 70 godina postojanja Izraela.

Šef Vlade Izraela rekao je i da Izrael neće biti zastrašen cijenom i da će naplatiti svakome, te da je izraelska vojska spremna za svoju misiju, prenijeli su izraelski mediji.

Napad na sirijsku bazu

Izrael nije zvanično komentarisao napad iz zraka na sirijsku zračnu bazu prošle sedmice, ali su neimenovani zvaničnici Vlade Sjedinjenih Američkih Država izjavili za NBC da su ga izveli izraelski borbeni avioni i da je Bijela kuća bila unaprijed obaviještena.

Rusija, Iran i Sirija uperili su prst na Izrael odmah nakon napada u kojem je poginulo 14 ljudi, uključujući sedam Iranaca.

Jedan neimenovani visoki izraelski vojni zvaničnik izjavio je za New York Times da Izrael stoji iza tog napada.

Uslijedile su prijetnje Irana da će Izrael zažaliti zbog toga.

Izvor: Agencije