Netanyahu: Izrael će djelovati agresivno protiv Irana

Izrael 'nastavlja svoje napore da se suprotstavi terorističkim tunelima duž izraelsko-libanske granice', kazao je Netanyahu (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu najavio je da će Izrael “nastaviti da djeluje agresivno protiv pokušaja Irana da se učvrsti u Siriji”.

Netanyahu je na petom izraelsko-grčko-kiparskom samitu na jugu Izraela u Ber Shevi, stojeći pored grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i kiparskog predsjednika Nicosa Anastasiadesa dodao da Izrael  “nastavlja svoje napore da se suprotstavi terorističkim tunelima duž izraelsko-libanske granice”, prenosi Beta.

“U ovom trenutku mi koristimo specijalna sredstva da neutraliziramo te tunele. Ne namjeravamo da smanjimo naše napore ni na jednom od tih frontova i mi ćemo ih eskalirati i ja znam da mi to radimo uz punu podršku Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je Netanyahu, prenijeli su izraelski mediji.

Izrael je bio svjestan namjera predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o povlačenju vojske iz Sirije i navodno je pokušavao da odloži odluku u tome tokom ove godine.

Međutim, Bijela kuća je objavila odluku o slanju vojnika u SAD iz Sirije u srijedu, u vrijeme kada je Izrael suočen sa posljedicama obaranja ruskog aviona u Siriji.

Od tog incidenta u septembru Netanyahu još nije pozvan u Moskvu i Izrael se nadao da će se to desiti prije američkog povlačenja.

Ruski avion oborila je sirijska protuzračna odbrana greškom za vreme izraelskog napada.

Rusija je tvrdila da je izraelska vojska koristila ruski avion kao štit, što je Izrael porekao.

Razgovor s Trumpom

Izraelski premijer je razgovarao u ponedjeljak s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom i državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

“Vlada SAD-a mi je rekla da je namjera predsjednika da povuče svoje vojnike iz Sirije. Oni su objasnili da postoji drugi način da se utiče u tom području”, rekao je Netanyahu i najavio da će Izrael pomno pratiti vrijeme tog povlačenja i posljedice koje bi moglo imati po Izrael, te da će u svakom slučaju osigurati svoju sigurnost i štititi se.

Izraelski ambasador u Ujedinjenim narodima Danny Danon izrazio je zabrinutost zbog američkog poteza u srijedu na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a kada se raspravljalo o tunelima koje je libanski Hezbollah prokopao ispod granice za napade na Izraelce.

Danon je rekao da Izrael poštuje odluku svog saveznika ali da ima svoje brige zbog situacije u Siriji, gdje se Iran i Hezbollah bore na strani sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u građanskom ratu u toj zemlji.

Izvor: Agencije