Netanyahu: Ne želim poništiti, već popraviti sporazum s Iranom

Netanyahu je britanskoj premijerki kazao da želi poboljšanje i ispravljanje glavnih propusta sporazuma (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u Londonu britanskoj kolegici Theresi May da neće raditi na poništenju sporazuma koji su velike sile potpisale s Iranom nego će ga nastojati popraviti.

“Cilj koji imam na umu nije da se sačuva ili eliminiše taj sporazum; to je poboljšanje i ispravljanje glavnih propusta”, rekao je Netanyahu, dodavši da misli da bi oni koji žele sačuvati sporazum trebali sarađivati na popravljanju dokumenta.

Netanyahu je ranije pozivao na poništenje sporazuma s Teheranom, označivši ga lošim, dok je May zdušno podržavala taj sporazum iako je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump odlučio da ga ponovno ne potvrdi, prenosi Beta.

“Arapske zemlje sada vide Izrael ne kao neprijatelja nego kao neophodnog saveznika u bici protiv militantnog islama. Prijetnja koju mi svi vidimo nije samo ponovno oživljavanje Irana, koji je sklon ne samo dominaciji u regiji već i razvoju nuklearnog oružja”, rekao je Netanyahu, prenijeli su izraelski mediji.

Poruka Palestincima

Netanyahu je doputovao u London da prisustvuje obilježavaju stogodišnjice Balfourove deklaracije, kojom je Velika Britanija najavila podršku za stvaranje domovine jevrejskog naroda na teritoriji današnjeg Izraela.

“Izrael je posvećen miru, ja sam posvećen miru. Sto godina nakon Balfourove deklaracije Palestinci bi trebali konačno prihvatiti jevrejski nacionalni dom i jevrejsku državu i, kada to učine, put do mira bit će beskrajno bliži. Po mom mišljenju, mir će biti dostižan”, rekao je Netanyahu.

Palestinci deklaraciju vide kao početni grijeh koji je izazvao katastrofu, masovno iseljavanje nakon rata koji je izbio poslije stvaranja Izraela 1948, navodi Associated Press. Gotovo 800.000 Palestinaca napustilo je tada svoje domove. Ta izbjeglička kriza i danas se osjeća u regiji.

Izvor: Agencije