Netanyahu neće francusku mirovnu inicijativu

Benjamin Netanyahu poručio da su direktni pregovori sa Mahmoudom Abassom, “jedini put ka miru“ (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je multilateralnu francusku mirovnu inicijativu, rekavši nakon susreta sa francuskim kolegom da se mir ne može postići kroz međunarodne konferencije već direktnim pregovorima.

Pariz će 3. juna biti domaćin međunarodne konferencije kojoj je cilj ponovo pokrenuti izraelsko-palestinski mirovni proces.

Tim povodom francuski premijer Manuel Valls boravi u zvaničnoj posjeti tom regionu kako bi osigurao podršku inicijativi.

“Jedini put ka miru“

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare, Netanyahu je poručio da su direktni pregovori, “jedini put ka miru“.

“Mir se ne postiže kroz međunarodne konferencije. To ne rađa plodom posredstvom međunarodnih diktiranja, komiteta iz zemalja širom svijeta koji sjede i žele odlučiti o našoj sudbini i našoj sigurnosti kada nemaju direktnog udjela“, izjavio je Netanyahu.

Dodao je da bi prihvatio francusku inicijativu kojom bi on i palestinski predsjednik Mahmoud Abass direktno razgovarali o miru. 

Valls je istakao da će tu poruku prenijeti francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu.

“Mi podržavamo sve što može doprinijeti miru i direktnim pregovorima“, izjavio je Valls.

Abbas je pozdravio francusku inicijativu da se održi sastanak ministara vanjskih poslova na kojem će učestvovati bliskoistočni mirovni kvartet (Sjedinjene Američke Države, Rusija, Evropska unija i Ujedinjene nacije), Arapska liga, Vijeće sigurnosti UN-a i ministri dvadesetak država.

Predstavnici Izraela i Palestine nisu pozvani.

Izvor: Agencije