Netanyahu neće ukloniti jevrejska naselja

U više od 100 jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu živi pola miliona Jevreja (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je u petak da neće biti evakuacije nijednog jevrejskog naselja sa okupirane Zapadne obale ako on pobijedi na općim izborima 22. januara.

Upitan, u intervjuu za tiražni list Maariv, da li može obećati da tokom naredne četiri godine nijedno naslje neće biti razmontirano, Netanyahu je odgovorio potvrdno.

“Dani kada su buldožeri iskorenjivali Jevreje su iza nas, ne ispred nas”, rekao je, istakavši da ono što je do sada radio to potvrđuje.

Predizborne ankete

U više od 100 jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu živi pola miliona Jevreja među 2,5 miliona Palestinaca. Naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, što Izrael osporava.

Palestinski aktivisti su prošle sedmice podigli šatore na Zapadnoj obali u znak protesta zbog izraelskih planova da se podigne veliko naselje na ključnom prolazu kroz tu teritoriju.

Bilo je podignuto dvadesetak šatora između Istočnog Jerusalema i velikog jevrejskog naselja Maale Adumim u spornom području poznatom pod imenom E1, ali su ih izraelske snage sigurnosti protjerale.

Posljednja ispitivanja javnog mnijenja, pred opće izbore u Izraelu, pokazuju da tvrdolinijaški blok izraelskog premijera Benjamina Netanyahua vodi ispred protivnika sa centra i ljevice.

Anketa, čije je rezultate u petak objavio Jerusalem post, pokazuje da će konzervativni Netanyahuov Likud sa ultrancionalističkom strankom Izrael naš dom (Israel bejtenu) osvojiti 34 od 120 poslanička mandata, isto kao što se predviđalo prošle sedmice.

Izvor: Agencije