Netanyahu o žrtvama u Gazi

Benjamin Netanyahu, Izrael
Netanyahu je poručio da Hamas 'gura civile, žene, djecu, pred metke' kako bi imali žrtve (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovno u intervjuu za CBS, branio izraelsku reakciju na proteste u Pojasu Gaze i okrivio za nasilje Hamas koji vlada tim područjem.

“Oni guraju civile, žene, djecu, pred metke kako bi imali žrtve. Mi pokušavamo minimalizirati žrtve. Oni pokušavaju izazvati žrtve kako bi izvršili pritisak na Izrael, što je strašno”, rekao je Netanyahu.

U sukobima u ponedjeljak poginulo je 60 Palestinaca, uključujući osmomjesečnu djevojčicu koja je umrla od suzavca koji je udahnula u logoru kod granice. Povrijeđeno je više od 2700 Palestinaca.

Na pitanje jesu li izraelski vojnici pretjerali, odgovorio je: “Ne znam ni za jednu vojsku koja bi postupila drugačije da mora štititi svoju granicu od ljudi koji govore: ‘Uništit ćemo vas i preplaviti vašu zemlju.'”

‘Preostale loše odluke’

Nenasilne metode nisu uspjele, “pa vam preostaju loše odluke”, rekao je Netanyahu.

“Da ih Hamas nije tamo natjerao, ništa se ne bi dogodilo. Hamas je odgovoran za ovo i oni to čine namjerno”, dodao je.

Hiljade Palestinaca okupile su se na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i američkog preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Otvaranje ambasade događa se u vrijeme kad Palestinci obilježavaju 70. godišnjicu početka okupacije palestinskih teritorija.

Izvor: Agencije