Netanyahu ocijenio izvještaj policije kao pristrasan

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je preporuku policije da bude optužen za korupciju, a policijski izvještaj je okarakterizirao kao “pristrasan, ekstreman i pun rupa, poput švicarskog sira”.

Istovremeno, Netanyahu je poručio da ostaje na vlasti, prenosi AP.

U obraćanju na sastanku lokalne vlade u Tel Avivu, Netanyahu je rekao da njegova Vlada ostaje stabilna uprkos saopćenju policije te da će “istina izaći na svjetlo dana”.

‘Poput švicarskog sira’

“Nakon što sam pročitao izvještaj s preporukama, mogu kazati da je to pristrasan, ekstreman dokument pun rupa, poput švicarskog sira, i da ne drži vodu”, istakao je Netanyahu, prenosi agencija Tanjug.

On je naveo da je vrijednost poklona za koje policija tvrdi da ih je primio izuzetno preuveličana, naglasivši da taj izvještaj predstavlja pokušaj da se “stvori pogrešan utisak o razmjenama koje se nikada nisu dogodile”.

AP je prethodno javio da su izraelski opozicioni političari pozvali Netanyahua da podnese ostavku.

Netanyahu je i ranije, nakon što je policija predložila državnom tužiocu Izraela da ga optuži za primanje mita, demantirao te navode.

Te optužbe je nazvao neosnovanim i potvrdio stav da će uspješno završiti svoj četvrti mandat na mjestu premijera Izraela.

Izraelska policija predložila je državnom tužiocu da Netanyahua optuži za dva slučaja primanja mita, javili su ranije tamošnji mediji.

Nekoliko puta ispitan u policiji

Policija može samo podnijeti prijedlog državnom tužiocu, a na njemu je konačna odluka.

Netanyahu je od početka 2017. godine nekoliko puta ispitan u policiji.

Izraelski mediji navode da je on primao poklone od biznismena i da je pravio dogovor s jednim izraelskim izdavačem o smanjenju medijske konkurencije, zarad pozitivnijih tekstova u novinama.

Izvor: Al Jazeera i agencije