Netanyahu odbio nacrt palestinske rezolucije

Kerry i Netanyahu će se sastati u Rimu (Arhiva)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u Rimu je gotovo tri sata razgovarao s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem, pošto je glatko odbio svaki palestinski ultimatum u UN-u.

“Nećemo pristati na pokušaje da nam se u zadanom vremenu nametnu jednostrane mjere dok se širom svijeta širi radikalni islamizam”, rekao je izraelski premijer u ponedjeljak pred odlazak u italijansku prijestolnicu.

Palestinci su u nedjelju navečer najavili da će već u srijedu predložiti Vijeću sigurnosti UN-a rezoluciju kojom bi zatražili da se do novembra 2016. Izrael “u potpunosti povuče s područja okupiranih od 1967.”

Francuska je prije više sedmica počela konsultacije s Londonom i Berlinom, a zatim i Washingtonom i Amanom, kako bi izradila prijedlog koji bi dobio podršku 15 članica Vijeća sigurnosti.

U tom se tekstu poziva na brzu obnovu izraelsko-palestinskih pregovora koji su zapeli proljetos, na temelju nekoliko važnih načela kao što su mirna koegzistencija Izraela i palestinske države, ali bez navođenja roka za povlačenje s okupiranih područja.

“U prilikama kada nema mirovnog procesa, zbog čega vlada napetost na terenu, nužno je brzo napredovati u vezi s nacrtom rezolucije u Vijeću sigurnosti”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Quai d'Orsayja.

Pariz usto ne želi da Washington sam rješava to pitanje, doznaje se od diplomatskih izvora, prenose agencije.

Veto SAD-a

Amerikanci su dosad bili sumnjičavi prema toj francuskoj inicijativi.

SAD još nije odlučio hoće li podržati taj prijedlog rezolucije koji zagovara Pariz ili će uložiti veto, rekli su američki čelnici novinarima u Kerryjevoj pratnji.

Kako navode diplomatski izvori, Pariz želi pridobiti Palestince za nagodbu, ali se čini da su ovi podijeljeni na one koji žele brži napredak, pa i po cijenu američkog veta, i one koji se smatraju konstruktivnijima.

No čini se da je američki veto na nacrt za koji se zalažu Palestinci neizbježan, budući da se Washington protivi svakoj jednostranoj mjeri Palestinaca kojom se u UN-u želi postići priznanje palestinske države. SAD drži da to mora biti rezultat mirovnih pregovora.

Netanyahu je u nedjelju odlučno odbio zamisao o povlačenju sa Zapadne obale i iz istočnoga Jerusalema kroz dvije godine.

“Prijeti nam diplomatski napad, drugim riječima pokušaj da nam se putem UN-ovih odluka nametne povlačenje na granice iz 1967. u roku od dvije godine”, rekao je.

Više sastanaka u Evropi

Američki državni sekretar održat će u Evropi više razgovora kako bi pokušao potaknuti izraelsko-palestinski mirovni proces. Tako je u nedjelju navečer o toj temi razgovarao s ruskim kolegom.

Kerry iz Rima odlazi u Pariz gdje će se u ponedjeljak navečer sastati s francuskim, njemačkim i britanskim ministrom vanjskih poslova te s novom visokom predstavnicom EU-a Federicom Mogherini.

U utorak će se u Londonu sastati s glavnim palestinskim pregovaračem Saebom Erakatom i s glavnim sekretarom Arapske lige Nabilom el Arabijem.

U vrlo kratkom roku organizovani sastanci Kerryja ukazuju na hitnost u američkim nastojanjima da od članica Vijeća sigurnosti dobiju nacrt novoga prijedloga prije održavanja izbora u Izraelu u martu.

Kerry je u petak kazao kako želi ublažiti napetosti tokom pregovora.

Izvor: Agencije