Netanyahu: Odnosi s arapskim svijetom nikad bolji

Netanyahu se obratio osoblju ministarstva vanjskih poslova uoči jevrejske nove godine (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je kazao da njegova zemlja uživa najbolje odnose ikada s arapskim svijetom, čak i u odsustvu mirovnog sporazuma s Palestincima.

Netanyahu se obratio osoblju Ministarstva vanjskih poslova uoči jevrejske nove godine, kazavši da se obim odnosa tek treba javno prikazati, izvještava AP.

On je rekao da je raspon odnosa veći nego “u bilo kojem drugom periodu u izraelskoj historiji”.

Izrael je do sada sklopio mirovne sporazume s Egiptom i Jordanom, a posljednjih godina se zbližio sa sunitskim nacijama u zajedničkoj zabrinutosti zbog rasućeg utjecaja Irana u toj regiji.

Izraelsko-palestinski sukob

Međutim, Saudijska Arabija i druge arapske nacije i dalje oklijevaju normalizirati odnose prije nego što se postigne rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Više od milion djece pogođeno je “nemogućim” uvjetima u Pojasu Gaze, naveo je ranije Save the Children, međunarodna humanitarna organizacija koja štiti prava djece širom svijeta.

“Milion djece u Gazi živi u teškim uvjetima”, kazala je grupa u saopćenju. “Save the Children smatra Gazu mjestom nemogućim za život.”

Prema navodima ove organizacije, “60 posto mora oko Gaze zagađeno je neprečišćenom otpadnom vodom, a više od 90 posto izvora vode su suviše kontaminirani za ljudsku potrošnju”.

Opkoljena palestinska teritorija, u kojoj živi više od dva miliona ljudi, također je pogođena energetskom krizom od sredine aprila, zbog spora oko poreza između Hamasa, koji vlada enklavom, i Palestinskom upravom, koja vlada okupiranim zapadnim dijelom, partijom palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Gaza je, također, izložena jakoj izraelskoj blokadi već deset godina, a stanovnici se stalno susreću s nestašicom struje.

Zbog kontinuirane krize s električnom energijom i “krize životne sredine”, više od milion djece u Gazi ne može “spavati, učiti ili igrati”, navodi Save the Children.

Prema ovoj organizaciji, više od 740 škola pokušava raditi bez struje, a većina porodica svakog dana dobija samo dva do četiri sata struje.

Izvor: Agencije