Netanyahu odobrio gradnju novih naselja u Jerusalemu

Izgradnja 436 stambenih jedinica na teritoriji u naselju Ramat Shlomo, koju je Izrael okupirao 1967. godine, odobrena je 2012. godine (EPA)

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu odobrio je prodaju zemlje kako bi se izradile 454 stambene jedinice u dva naselja u Južnom Jerusalemu, saopćio je u utorak jedan izraelski zvaničnik, dok vlasti u Palestini osuđuju taj potez, prenose agencije.

Izgradnja 436 stambenih jedinica na teritoriji u naselju Ramat Shlomo, koju je Izrael okupirao 1967. godine, odobrena je 2012. godine, ali je projekat kasnije zamrznut, kako bi se izbjegao sukob s Washingtonom, javlja Reuters.

Okupacija nikada nije međunarodno priznata i Palestinci žele u Istočnom Jerusalemu uspostaviti glavni grad države.

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden javno je kritizirao Izrael zbog građevinskih planova u Ramat Shlomu, na području kojeg su Palestinci tražili za buduću zemlju, kada su planovi o izgradnji prvi put objavljeni 2010. godine, tokom Bidenove posjete Jerusalemu.

Kršenje međunarodnog prava

Neimenovani zvaničnik izraelske Vlade rekao je u utorak kako je Netanyahu dao zeleno svjetlo za izgradnju 436 stambenih jedinica u Ramat Shlomu i još 18 u Ramotu.

Ovaj zvaničnik je tražio anonimnost, jer nema odobrenje govoriti za medije o ovom pitanju.

Palestinske vlasti su u saopćenju osudile plan Izraela i izgradnju naselja kao kršenje međunarodnog prava usmjerenog ka sprečavanju uspostavljanja palestinske države.

Ramat Shlomo i Ramot dio su teritorije koje je Izrael pripojio Jerusalemu 1967. godine, što još uvijek nije međunarodno priznato.

Blizu 200.000 Izraelaca živi u pojasu jevrejskih ilegalnih naselja napravljenih u Istočnom Jerusalemu.

Izvor: Agencije