Netanyahu otkazao posjetu Austriji usred krize Vlade

Netanyahu je na poziv austrijskog kancelara Kurza trebao učestvovati na konferenciji „protiv antisemitizma i anticionizma u Evropi“ (EPA)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu otkazao je posjetu Austriji najavljenu za iduću sedmicu, rekao je u četvrtak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, u trenutku kada se nazire mogućnost prijevremenih izbora u Izraelu.

Netanyahu je na poziv austrijskog kancelara Sebastiana Kurza trebao učestvovati na konferenciji „protiv antisemitizma i anticionizma u Evropi“ koja će 20. i 21. novembra biti održana u Beču, dodao je za agenciju AFP glasnogovornik koji nije otkrio službeni razlog otkazivanja posjete.

Premijer Izraela mora rješavati krizu u Vladi i ovih dana odlučiti hoće li raspisati prijevremene izbore nakon ostavke ministra odbrane Avigdora Liebermana.

Pitanje podrške u Vladi

Lieberman je osudio primirje u Gazi koje je Izrael, zahvaljujući egipatskom posredovanju, zaključio s pokretom Hamas i s njegovim saveznicima u palestinskoj enklavi.

Izlaskom Liebermanove malene stranke Israel Beiteinou iz koalicijske Vlade Netanyahu ima većinu u Parlamentu od samo jednog glasa u Knessetu sa 120 mjesta.

Tako se čini da sudbina Vlade koju smatraju najdesnijom u historiji Izraela, uveliko ovisi o odluci Netanyahua hoće li prihvatiti zahtjev jednog od svojih najvećih suparnika, dodjeljujući resor odbrane svom ministru prosvjete Naftaliju Bennettu, čelniku Židovskog ognjišta, vjerske nacionalističke stranke.

Izostanak potpore Židovskog ognjišta prisilio bi Netanyahua da raspusti Vladu i raspiše prijevremene izbore za 90 dana.

Izvor: Agencije